Încercarea ucrainenilor de a adânci Canalul Bâstroe pune în pericol echilibrul ecologic din Deltă!
Postat de Gold FM Radio pe 16 februarie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În prima parte a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Adrian Severin a analizat scandalul iminent România-Ucraina pe tema canalului Bâstroe, unde ucrainenii au început lucrările de dragare, în urma cărora este afectat direct ecosistemul Delta Dunării, dar este amenințat și potențialul comercial al României la Marea Neagră, și implicarea/vinovăția ministrului de externe Bogdan Aurescu, care a oferit permisiunea ucrainenilor fără avizul CSAT.
Scandalul momentului îi are ca protagoniști pe ucraineni, care s-au apucat de lucrări intense de dragare pe Canalul Bâstroe, fără acordul CSAT sau a lui Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii. Ecosistemul Deltei Dunării poate fi profund afectat de asemenea lucrări, după cum arată studiile și documentele din anii precedenți. Bogdan Aurescu a dat o aprobare pe Canalul Bâstroe pentru transportul de cereale, dar se pare că a dat și aprobări suplimentare pentru începerea lucrărilor amintite anterior.
Din păcate, analistul Adrian Severin a subliniat din start faptul că „în general, atunci când România este implicată într-o dispută sau într-un litigiu internațional, partea simpatizată din litigiu nu este România”. Delta Dunării este o zonă cu o valoare ecologică deosebit de importantă. Această operațiune de adâncire a Canalului Bâstroe nu este de natură să conserve atuurile extrem de importante ale acestei rezervații naturale.
În schimb, o astfel de operațiune se dovedește a fi foarte avantajoasă pentru Ucraina. În special în contextul actual, când majoritatea ieșirilor la mare îi sunt blocate, Ucraina se agață de această oportunitate de a se folosi de Canalul Bâstroe pentru a ieși din impas. Nu este pentru prima oară când Ucraina încearcă să își faciliteze accesul către vest prin canalul Bâstroe. În anii precedenți, operațiunea ucrainenilor a fost stopată de Occident, de teama că ar putea afecta într-un mod ireversibil ecosistemul din Delta Dunării. Acum, însă, Ucraina poate invoca argumentul războiului care i-a închis căile de acces la mare, obținând astfel îngăduința europenilor.
„Ceea ce se întâmplă este, sigur, argumentabil prin nevoile războiului, dar sunt absolut convins că ucrainenii caută și aplicarea unei strategii care nu are legătură cu războiul și care vizează un rol dominant al Ucrainei în această parte din lume”, a punctat Adrian Severin, explicând faptul că ar trebui contracarate aceste aspirații care nu țin seama de aspirațiile vecinilor Ucrainei sau de aspirațiile întregii Europe, care depinde foarte mult de ce se întâmplă pe Dunăre și de ce se întâmplă la gurile acestui fluviu.
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu ar trebui să ia atitudine de urgență, pentru că, din poziția avantajoasă în care se situa România după semnarea tratatului bilateral cu Ucraina, s-a ajuns ca ucrainenii să facă ce vor pe teritoriul nostru fără ca guvernanții să-i tragă de mânecă. Cu guvernarea de astăzi, România are foarte mult de pierdut pe toate planurile, ceea ce este de-a dreptul tragic.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro