Grecia ne face ordine în politica externă și economică – reprezentanții României dorm!

Postat de pe 5 octombrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza        

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a vorbit despre cum Grecia a ajuns să dicteze cum să ne gestionăm economia și agricultura, impunându-ne o rută alternativă de tranzit al cerealelor ucrainene.

Ministrul grec de Externe, George Gerapetritis, a propus o rută alternativă pentru cerealele din Ucraina. Exporturile ar putea fi transportate pe calea ferată din România şi Bulgaria, către porturile Alexandroupolis şi Salonic. Gerapetritis ar fi făcut această propunere în cadrul reuniunii informale a Consiliului pentru Afaceri Externe al UE, desfăşurată simbolic luni, la Kiev.

Nu este însă singura propunere pentru coridoare alternative care să permită exporturile ucrainene de produse alimentare. Ministrul lituanian de Externe a anunţat marţi pe X că porturile ţării sale vor fi deschise pentru cerealele ucrainene. În septembrie, premierul croat Andrej Plenkovic a oferit, de asemenea, posibilitatea ca ţara sa să servească drept zonă de tranzit pentru mărfurile ucrainene.

În continuare există o problemă majoră cu cerealele ucrainene, care se opresc în România, Bulgaria, Ungaria și statele est-europene, în loc să tranziteze către statele care au nevoie de grâne. Așa este blocată activitatea agricultorilor autohtoni și se generează mari probleme economice pentru mai multe categorii sociale. Ideea folosirii infrastructurii feroviare a României va îngreuna și mai mult tranzitul. Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, și Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, nu au avut nicio reacție.

Importurile de cereale din Ucraina şi Republica Moldova, doar pe bază de licenţă, scrie Ziarul Bursa. Potrivit Ministrului Agriculturii, Florin Barbu: „Importurile de cereale din Ucraina şi Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor şi procesatorilor români şi vor fi posibile doar pe bază de licenţă. Aşa cum am promis, protejăm producţia românească şi munca fermierilor români”. Se va introduce un mecanism de autorizare a operatorilor economici români pentru permiterea importului a patru produse: grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi de rapiţă. Proiectul de act normativ prevede că pot fi autorizaţi pentru operaţiuni de import produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova exclusiv operatorii economici români care desfăşoară activităţi în următoarele sectoare economice: 1041 – Fabricarea uleiurilor şi grăsimilor; 1061 – Fabricarea produselor de morărit; 1091 – Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă; 014 – Creşterea animalelor. Așadar, tranzitul va fi permis, dar nu va mai fi acceptată vânzarea produselor în piața internă de la noi.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background