Gina Dafinoiu vorbește despre somatizare, ‘boala emoțiilor nespuse‘
Postat de Gold FM Radio pe 12 septembrie 2022
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, psihologul Gina Dafinoiu a vorbit despre somatizarea emoțiilor, concept ce face referire la ‘boala emoțiilor nespuse‘.
Gina Dafinoiu definește această somatizare a emoțiilor ca fiind acțiunea prin care o persoană ține în ea toate trăirile negative, acumulând treptat negativitate și ajungând până la îmbolnăvirea fizică a corpului. Oamenii sunt prea prinși în problemele de zi cu zi și uită să mai fie atenți și la ceea ce simt. Dacă nu suntem în contact cu emoțiile noastre, pot apărea diverse probleme.
De exemplu, o manifestare fizică foarte des întâlnită este durerea în piept. Aceasta are legătură cu dezamăgirea, cu iubirea neîmpărtășită și cu lipsa iubirii de sine. Dacă nu suntem atenți la noi înșine și la nevoile noastre și dacă nu ne apreciem suficient, este foarte posibil să simțim dureri în piept.
Durerea de spate indică faptul că nu te odihnești suficient și că faci totul fără măsură. Poate, de asemenea, să însemne că tu porți o povară grea și nu te poți elibera de ea. Gina Dafinoiu spune că este foarte important să ne ascultăm corpul, pentru că el transmite tot felul de semnale atunci când nu ne este bine fizic sau chiar emoțional.
Ce provoacă somatizarea emoțiilor?
Cauza acestor dureri în corp este somatizarea atunci când nu există nicio altă cauză medicală și atunci când simptomele persistă pentru o perioadă mai îndelungată, peste 6 luni. Toate somatizările la nivel corporal au la bază niște disfuncții la nivel emoțional.
Somatizarea apare atunci când un om nu este echilibrat din punct de vedere emoțional sau atunci când o persoană nu are o inteligență emoțională îndeajuns de bine dezvoltată pentru a-și da seama ce simte și ce poate face cu emoțiile pe care le simte. Un om echilibrat, comunicativ și sincer în primul rând cu el însuși poate evita somatizarea.
Uneori este nevoie de ajutorul și îndrumarea unui psiholog sau a unui psihoterapeut pentru a ne da seama de adevăratele cauze ale somatizării și pentru a ne putea depăși traumele din trecut ca să ne eliberăm în prezent. Dacă nu reușim să trecem peste bariera problemelor din trecut, este foarte posibil să ne izolăm de oameni, să nu mai socializăm într-o manieră corespunzătoare și așa se formează un cerc vicios.
Este nevoie de vindecare și de cele mai multe ori este mult mai ușor să treci peste somatizare cu ajutorul unui psiholog. De asemenea, este foarte important ce cuvinte folosim când ne referim la problemele noastre și ce gânduri lăsăm să pună stăpânire pe noi.
Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro