Gina Dafinoiu: Relația apropiată de părinți este cheia în prevenirea consumului de droguri

Postat de pe 28 august 2023

Psihologul Gina Dafinoiu la Golden Hour cu Jessie: Relația apropiată de părinți este elementul cheie în prevenirea consumului de droguri

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, psihologul Gina Dafinoiu a abordat un subiect deosebit de important în perioada aceasta: fenomenul consumului de droguri în rândul tinerilor din România, având în vedere contextul național nefast în care tinerii înrobiți de patima drogurilor și a alcoolului ajung să își distrugă propriile vieți, dar și viețile celor din jur.  

Potrivit unui studiu, 16,9% dintre cetățenii cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au consumat substanțe interzise de-a lungul vieții, iar noile generații de puști încep să consume stupefiante de la vârste extrem de fragede, chiar înainte de 14 ani. Este clar că acești tineri suferă de un anumit dezechilibru emoțional ce îi împinge să recurgă la astfel de gesturi necugetate. Psihologul Gina Dafinoiu a dezvăluit că de cele mai multe ori în spatele faptului că mulți dintre copii încep să consume droguri sau alcool de mici se ascunde o lipsă de afecțiune apăsătoare. Chiar dacă părinții au impresia că le-au oferit copiilor lor tot ceea ce au nevoie din punct de vedere material, partea afectivă lipsește cu desăvârșire, iar copiii se simt neînțeleși și ajung să caute un refugiu în droguri. La fel se întâmplă și în cazul copiilor care provin dintr-un mediu toxic, în care a existat în permanență abuz fizic sau verbal, sau în cazul acelora care au fost crescuți de un singur părinte.

Totodată, și cercurile de prieteni pe care și le formează tinerii contribuie foarte mult la deprinderea unor obiceiuri mai mult sau mai puțin bune în cazul noilor generații. Dacă o parte din grup consumă droguri, este clar că își va face simțită prezența curiozitatea. După ce curiozitatea este satisfăcută, apare dorința de a aparține grupului, de a te conforma cu mecanismele de funcționare ale acestuia și de aici până la dependență mai este doar un pas. Uneori situația ia o turnură atât de gravă, încât este nevoie ca părinții să acționeze prompt și să ia măsuri drastice, cum este inclusiv mutarea dintr-o anumită localitate pentru a evita grupul-problemă.

Pentru a-și ajuta copilul, părinții trebuie să-i insufle acestuia o încredere în sine solidă care să-l ferească de nevoia constantă de validare sau de conformare la un grup. Dacă părinții reușesc să crească un copil echilibrat din punct de vedere emoțional, șansele ca acesta să devină dependent de droguri și să se lase influențat de grup scad considerabil. Relația deschisă cu părinții și eliminarea criticilor neconstructive sunt elemente cheie în dezvoltarea tinerilor. Pentru o comunicare mai eficientă, părinții ar putea înlocui impunătorul „trebuie” cu „mi-ar plăcea să”.

Pentru ca părinții să-și dea seama dacă ai lor copii au început să consume droguri, ei trebuie să urmărească schimbările bruște de comportament, scăderea bruscă a performanței școlare, scăderea capacității de concentrare, izolarea, neglijarea igienei fizice, minciunile, obiceiurile stranii, irascibilitatea crescută, lipsa de interes pentru diverse activități, diversele semne fizice (sângerări nazale, arsuri pe buze sau pe degete, erodarea cartilajelor, roșeala ochilor, pupilele dilatate, urme de ac de la injecții). Dacă astfel de semne apar în mod repetat pentru mai mult de 3 săptămâni, e clar că ceva este în neregulă. Părinții pot gestiona problema singuri, prin discuții deschise (deși de multe ori nu dau roade, din păcate) sau pot apela la specialiști.

Din nefericire, fenomenul consumului de droguri în școli ia o amploare din ce în ce mai mare, iar o parte din vină o poartă și profesorii care se tem și care nu iau măsuri atunci când este necesar, asistând pasiv la distrugerea unor întregi generații. Adeseori profesorii se lovesc de agresivitatea părinților care fie nu știu să gestioneze criza în care se află, fie refuză să creadă că odraslele lor ar putea face asemenea lucruri. O monitorizare mai riguroasă asupra elevilor ar putea preveni adevărate tragedii. De asemenea, eliminarea mesajelor subliminale din melodiile obscene ar rezolva problema influențării negative a tinerilor.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background