Ghilezan: Trump începe operațiunea “Made in USA”, dar nu va fi ceva simplu!

Postat de pe 20 ianuarie 2025

Autor: Oana-Medeea Groza

În prima ediție din 2025 a emisiunii „CE-I ÎN GUȘĂ, ȘI-N CĂPUȘĂ”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Marius Ghilezan a vorbit despre revenirea la putere a lui Donald Trump, care sunt principalele lui intenții, dar și posibilitățile reale, respectiv a analizat “concursul național de trumpism” din România, arătând cine sunt protagoniștii și ce șanse au.

Marius Ghilezan și-a început analiza avertizând că toți cei care au avut așteptări ca Donald Trump să salveze Europa s-au înșelat amarnic. Donald Trump trebuie privit ca un om de afaceri, care are imensa oportunitate de a avea la dispoziție 8 trilioane de dolari anual (suma reprezentând bugetul SUA) pe care să le folosească pentru a rămâne în istorie drept cel mai eficient și mai bun manager. Nimeni nu se aștepta ca marii miliardari americani să își arate brusc susținerea față de Donald Trump, după ce în ultimii ani l-au criticat pe acesta. Susținerea lui Elon Musk se explică prin încrederea sa că Trump va lupta împotriva transumanismului, curent nociv care l-a corupt inclusiv pe fiul miliardarului, acesta făcându-și schimbare de sex la vârsta de 18 ani. Trebuie observat, totuși, că suveranismul proclamat al lui Trump nu este compatibil cu progresismul și ideologiile miliardarilor care i s-au alăturat. Trump a înscris deja victorii însemnate chiar de dinainte să fie învestit, cea mai notabilă fiind încheierea armistițiului între Hamas și Israel.

Totuși, analiștii au remarcat o prezență destul de slabă la ceremonia de învestire a lui Donald Trump, la pachet cu exprimarea unor opinii critice la adresa viitorului mandat al republicanului, emise de către Ambasadorul Germaniei în SUA (Germania atacă regimul Trump în ziua învestirii: ”Va redefini ordinea constituțională, va reduce independența presei și va da corporațiilor puteri executive!” – Solid News). Pentru că Emmanuel Macron și Olaf Scholz au refuzat participarea, Europa este reprezentată doar de Giorgia Meloni la evenimentul de astăzi. China și-a trimis ca reprezentant vicepreședintele, în timp ce India, Coreea de Sud sau Japonia nu au niciun participant de însemnătate. Marius Ghilezan a explicat această prezență slăbuță din perspectiva greutății politice printr-un principiu de business, acela că nimeni nu vrea să se asocieze cu un lider care a făcut mai multe declarații extrem de controversate în ultima vreme și care își propune să majoreze taxele, în defavoarea țărilor europene și asiatice. Cel puțin Europa va fi lovită în plin și sărăcită în timpul regimului Trump; americanii nu suportă ideea ca Europa să reprezinte un competitor economic redutabil. Economia europeană va fi sugrumată, așadar, prin impunerea unor taxe vamale exorbitante și prin majorarea prețului energiei.

Trump va trebui să se ridice la nivelul așteptărilor americanilor, care este unul extrem de ridicat, pentru că cetățenii speră ca noul președinte american să-și asume rolul promis, de salvator. De la creșterea costului vieții, până la majorarea prețului combustibilului, la punerea la pământ a woke-ismului și transumanismului, Trump are de îndeplinit o misiune foarte grea în noul său mandat. Declarațiile sale excesive, însă, sunt privite cu mult scepticism și chiar cu aversiune de către americani, dar în special de către vecinii vizați (Mexic, Canada, Groenlanda).

Marius Ghilezan a dezvăluit că Steve Bannon, strategul lui Donald Trump, a declarat că este nevoie de organizarea unor alegeri libere în România, jurnalistul interpretând acest mesaj ca fiind un prim pas în înlăturarea progresismului european, începând cu România. Fără un mesaj ferm exprimat și transmis din partea Administrației Trump, Călin Georgescu riscă să nu fie inclus pe lista prezidențialilor. S-au remarcat în „concursul de trumpism” din România George Simion și Victor Ponta, care s-au pozat în SUA ori s-au afișat alături de personalități americane importante. Victor Ponta face un joc foarte interesant, reprezentându-l, pe de o parte, pe Marcel Ciolacu în SUA, din postura sa de consilier al premierului român, anunțând că este în căutarea unor conexiuni directe cu Trump; pe de altă parte, Ponta încearcă să-și consolideze o poziție de forță în jocul pe mai multe nivele pe care îl face cu Turcia, Serbia și Egipt. Într-o administrație suveranistă, cu Georgescu președinte, Ponta visează la funcția de premier. George Simion, pe de altă parte, punctează electoral prin faptul că a „scos” declarația anterior menționată de la Steve Bannon. În „concursul de trumpism” se vor mai înscrie mulți politicieni sau vectori publici, care însă vor avea nevoie de foarte mulți bani sau de acces la lobby-iști americani importanți pentru a se putea apropia de Trump.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background