Escrocheria aurului românesc, moșită de Băsescu și Steinmetz.Plătim despăgubiri de 6,5 miliarde $ ?

Postat de pe 19 septembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a vorbit despre scandalul aurului românesc de la Roșia Montană, în condițiile în care se așteaptă decizia tribunalului de specialitate de la Washington, proces în care se cer despăgubiri de 6,5 miliarde de dolari din partea statului român, prezentând care sunt mizele reale, perspectivele și vinovații.

România se află pe marginea prăpastiei din punct de vedere juridic și financiar din cauza evenimentelor petrecute la Roșia Montană sub guvernarea lui Victor Ponta. Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu a reamintit că în spatele exploatării de aur de la Roșia Montană s-a aflat Roșia Montană Gold Corporation, proiectul coordonat de Beny Steinmetz. Este bine cunoscut faptul că Beny Steinmetz colabora excelent cu Traian Băsescu. S-a descoperit că Băsescu și Steinmetz manipulau informările despre proiectul Roșia Montană, astfel încât să scadă prețurile aurului (încă neextras!) listat pe bursă pentru ca interpușii lor să cumpere aur la un preț infim, ulterior vânzându-l la prețul real de tranzacționare sau la un preț umflat.

Procedura de arbitraj între compania minieră Gabriel Resources și România în legătură cu proiectul minier privat de la Roșia Montană a fost declarată închisă de Tribunalul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington. În calitate de premier, Victor Ponta a facilitat specula lui Băsescu și a lui Steinmetz. Mai mult decât atât, conștient de litigiul existent, Ponta a anunțat că România va pierde acest litigiu pentru că a încălcat regulile, iar declarația sa a fost folosită ca probă în proces. România riscă la momentul actual să piardă 6,5 miliarde de dolari care reprezintă despăgubiri datorate companiei miniere Gabriel Resources. Pe lângă faptul că Beny Steinmetz și apropiații săi sunt principalii beneficiari, s-a aflat, pe surse, că și Băsescu ar fi avantajat dacă România pierde litigiul, acesta jucând la două capete.

S-a iscat un adevărat scandal în jurul proiectului de la Roșia Montană, scandal în care și-a băgat coada și George Soros prin fundația sa, sub pretextul salvării aurului și a populației din vecinătatea zonei de extracție. Societatea civilă și presa care luptau pentru drepturile populației din Roșia Montană s-au trezit aliate cu Fundația Soros, un partener puternic, dar nedorit, date fiind interesele ascunse. În timp ce presa și-a îndreptat atenția asupra problemelor de la Roșia Montană, exploatatorii și profitorii și-au mutat activitatea la Roșia Poieni. Așa au fost distruse elemente patrimoniale importante în regiune.

Din anul 2021, situl de la Roșia Montană a intrat în patrimoniul UNESCO. Cu toate acestea, nu toate minele de la Roșia Montană au fost asigurate de UNESCO, iar haldele nu sunt deloc protejate de UNESCO, devenind o variantă alternativă de mare câștig prin componența lor. România se află astăzi într-o situație extrem de delicată, fiind ultra-împovărată de datorii și riscând să fie executată silit sau penalizată drastic.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background