Dincolo de propagandă: Distrugerea conductei Nord Stream și implicarea Poloniei

Postat de pe 30 septembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Astăzi, 30 septembrie, a avut loc premiera noii emisiuni de la Radio Gold FM, „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă. În cadrul ediției pilot a emisiunii, Petru Romoșan și Andrei Gușă au realizat o analiză amănunțită a evenimentelor majore care s-au petrecut pe parcursul săptămânii. Dintre acestea, cea mai presantă problemă s-a dovedit a fi distrugerea Nord Stream. Care sunt vinovații și ce măsuri va lua Rusia?

Un subiect cu greutate care a ajuns în toate ziarele și pe toate posturile de televiziune săptămâna aceasta a fost scandalul sabotajului conductelor Nord Stream. Analistul Petru Romoșan realizează o analiză amănunțită a situației, venind cu noi ipoteze care să aducă lumină asupra cazului.

Nord Stream1 și Nord Stream2 au fost distruse în timpul săptămânii acesteia, ducând la pierderi de aproximativ 600-800 de milioane de euro pentru Rusia. Cercetătorii danezi și suedezi au scos din start în afara discuției posibilitatea unui cutremur și au susținut cu tărie că a fost vorba despre o explozie. Cine e făptașul și cine profită de pe urma acestei distrugeri?

Părerile par a fi împărțite. Rușii și americanii aruncă vina de la unii la ceilalți. Petru Romoșan spune că SUA și Norvegia au foarte mult de câștigat în această criză creată. Exact în ziua exploziei s-a deschis o conductă care leagă Norvegia, Danemarca și Polonia. Și mai interesant este că în apropiere de zona incidentului se află o bază militară poloneză care se ocupă exact cu bombardamente subacvatice.

SUA și-a găsit o nouă marionetă

Petru Romoșan citează de pe un site american militar foarte serios (Moon of Alabama) care înaintează ipoteza că exploziile recente sunt „o nouă lovitură poloneză dată în războiul din Europa contra cancelarului Olaf Scholz”. Principala victimă a distrugerii celor două conducte este chiar Germania, pentru că fără gazul ieftin rusesc economia intră în colaps.

„Polonia e șeful absolut al rusofobiei. În plus, relațiile dintre Polonia și Germania sunt foarte complicate. Fiindcă există în apropiere o bază militară poloneză, cel mai probabil ei au fost de vină, însă au folosit drone americane”, declară Petru Romoșan. Așadar, este foarte probabil ca SUA să se fi folosit de polonezi pentru a distruge conductele rusești.

Probabil rușii au pregătit deja un plan de ripostă pentru distrugerea celor două conducte de gaz. Deja este vorba despre o abolire a dreptului internațional, pentru că s-a ajuns la distrugerea proprietății rusești în apele internaționale.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM, și pe goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background