Diaconescu: Actualul șef CIA este interlocutorul potrivit în negocierile cu Rusia!

Postat de pe 6 iulie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Cristian Diaconescu, fost Ministru de Externe al României și analist geopolitic, a pus sub lupă agenda summitului NATO de săptămâna viitoare, precizând care pot fi deciziile referitoare la războiul ucrainean.

Newsweek a confirmat bănuiala analiștilor politici că războiul ucrainean face parte dintr-o înțelegere mai amplă dintre SUA și Rusia. Actualul șef al CIA, William Joseph Burns, a fost asistent al Secretarului de Stat al SUA în perioada în care România făcea primii pași spre integrarea în NATO, iar ulterior el a devenit Ambasador la Moscova. Pe lângă Burns, Cristian Diaconescu a mai menționat câteva nume importante care au influențat relația dintre SUA și Rusia. Este vorba despre Jake Sullivan, cel mai tânăr director politic al lui Hillary Clinton, și Antony Blinken, care a fost membru al consiliului securității naționale și s-a ocupat de statele est-europene. Dintre toate aceste personalități implicate în relaționarea cu Rusia, William Burns este cel mai important, pentru că este un bun cunoscător al României participând direct la procesul aderării acesteia la NATO.

Summitul NATO de anul acesta se va ține în intervalul 11-12 iulie, la Vilnius. Cristian Diaconescu preconizează că Ucraina va primi o serie de garanții de securitate, dar nu va fi pus în discuție parcursul de aderare la NATO și UE. Momentan, însă, se întrevăd multe discuții fără decizii concrete care să schimbe ceva. Cristian Diaconescu a declarat că este posibil ca în luna septembrie a anului curent să intre în discuție un pact de securitate care să cuprindă două mari domenii: o negociere NATO-Rusia, mai ales în ceea ce privește controlul armamentelor, inclusiv ale celor nucleare, ceea ce va fi un fel de reactivare a Consiliului NATO-Rusia, în paralel cu un Consiliu NATO-Ucraina, și tratatul politic, care ar cuprinde armistițiul și câteva acorduri politice.

Concomitent, vara aceasta și spre toamnă se vor desfășura și importante întruniri ale BRICS și se preconizează extinderea alianței. Cristian Diaconescu a ținut să afirme cu fermitate că e timpul ca România să iasă la joc și să fructifice relațiile diplomatice aproape estompate pe care le mai are cu China, de pildă, dar și cu alte state. Trebuie eliminată ezitarea din discursul politic al guvernanților români, dar și eschivarea lor din a stabili relații diplomatice roditoare cu vecinii României. Cu Turcia, România a reușit să mențină o relație pozitivă, însă pare că ignoră Bulgaria cu desăvârșire. Cu Ungaria, România are un parteneriat strategic destul de important, în pofida pretențiilor teritoriale ale ungurilor. Între România și Republica Moldova, însă, există o relație cu totul și cu totul specială, însă moldovenii și-au schimbat în rău raportarea la România în decursul ultimelor luni, această reacție fiind influențată și de garanțiile insidioase care vin dinspre Occident și care încearcă să le sugereze moldovenilor că nu este nevoie de filtrul românesc.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background