Creșterea prețurilor în domeniul energiei
Postat de Gold FM pe 25 mai 2021
Autor: Iris Drăghicescu
În emisiunea „Raport despre economie”, susținută de către Petrișor Peiu, s-a vorbit despre criteriul prețurilor.
„Ce prețuri vom avea la energie? Cât va costa energia electrică? Cât va costa gazul pe care-l vom plăti? Cât a crescut nivelul salariului brut pe locuitor? Care sunt creșterile de prețuri în energie?” sunt întrebările pe care le-a pus Petrișor Peiu în cadrul emisiunii. Aceste informații sunt esențiale, deoarece ele vor dicta nivelul de trai al românilor.
Anul trecut a existat o creștere a salariului mediu brut cu 7,4%. În același timp a avut loc o creștere a prețurilor la energia electrică cu 17% și o creștere a gazelor cu 12%.
O creștere a veniturilor salariale cu 7% nu ar compensa o creștere a prețului la utilități cu 12-15%. „Cât de multe energie electrică putem produce noi? Pentru că până la urmă, prețul este un joc între cerere și ofertă, iar fferta este dată de producție. Toți exportatorii către România știu că în țară există un deficit de energie electrică. Normal, prețul este pe măsură”, a explicat Petrișor.
Cea mai importantă investiție a statului român în creșterea capacității de producție a energiei electrice este centrala pe gaze de a Iernut a companiei Romgaz. Această centrală a început să fie construită în 2016. Romgaz a încredințat construcția acestei centrale către o companie spaniolă Duro Felguera, care în 2018 a fost acuzată de corupție internațională și spălare de bani. Potrivit acuzaților, compania a plătit mită de peste 105 milioane de dolari unui înalt oficial venezuelean în schimbul contractelor de construire a centralei energetice Termocentro.
Compania Duro Felguera, nu a reușit să termine ridicarea centralei de la Iernut în termenul pentru care a fost contractată. Așadar, contractul a expirat în decembrie, anul trecut, fără a fi reînnoit.