Coșea: Urgența lui Ciolacu este atragerea unor profesioniști care să-l asiste!

Postat de pe 13 iulie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM,  profesorul de economie Mircea Coșea a dezvăluit care este starea reală și care sunt perspectivele de evoluție ale economiei românești, ce ar fi obligatoriu să întreprindă guvernul Ciolacu și ce anume n-ar trebui să facă, dacă ieftinirea produselor de bază va fi reală și benefică pentru consumatori.

În viziunea profesorului Mircea Coșea, scandalul din jurul azilelor reprezintă și o încercarea a actualei clase politice de a amâna discuția mult mai complicată despre economia în colaps a României. Avem tendința de a privi UE doar ca pe un finanțator, iar România se află într-un moment critic în care fie face o reformă pentru a aduce deficitul bugetar la o valoare mai echilibrată, fie îi vor fi sistate fondurile. România a distrus competitivitatea și aproape că nu mai reprezintă nimic pe piața economică europeană.

„Ceea ce se vorbește în momentul de față în Guvern mie îmi arată o situație pe care nu o pot caracteriza decât prin amatorism. Sunt niște amatori! Domnul Marcel Ciolacu nu este obligat să aibă cunoștințe de economie. Domnul Ciolacu are consilieri, dar eu nu știu cine îl sfătuiește, ce fac acești consilieri dacă ei nici măcar nu citesc ce se întâmplă în lume. Nu se mai poate regla deficitul bugetar prin noi taxe și impozite, prin austeritate! Trebuie, de fapt, stimulați cei care creează valoare, adică exact aceia care în România au fost discreditați, penalizați și reduși la tăcere: mediul de afaceri”, a explicat Mircea Coșea.

Guvernarea lui Marcel Ciolacu pornește din start cu o mare povară pe umeri, întâmpinând diverse probleme în plan economic. Primul pericol pe care trebuie să-l înfrunte guvernarea Ciolacu este incapacitatea de a stabili o relație directă între ritmul inflației și scăderea puterii de cumpărare. Inflația scade ușor, ușor, dar anomalia este că și puterea de cumpărare scade, în loc să crească. Trebuie rezolvată problema costurilor interne la producție. O a doua problemă gravă ce ar trebui gestionată imediat este reglementarea pensiilor și salariilor pentru a nu accentua exodul populației și pentru a nu se ajunge la înlocuirea populației românești cu o altă populație, cel mai probabil asiatică, chiar pe teritoriul nostru.  

Această lipsă de receptivitate și această lipsă de soluții și de planuri izvorăște din cauza inflației la nivel guvernamental de oameni care nu excelează din punct de vedere profesional. Adevărații experți au fost descurajați de sistemul acesta corupt în care „li se ia pâinea”, care li se cuvine datorită priceperii lor, de către oameni extrem de slab pregătiți.

O primă urgență a lui Ciolacu ar fi să atragă alături de el o serie de colaboratori consolidați din punct de vedere profesional sau chiar instituționalizarea unor colaborări cu mediul academic acolo unde acest mediu are capacitatea de a furniza diverse programe sau soluții. Această problemă s-ar rezolva rapid prin organizarea unor consilii consultative. Totodată, ar trebui de urgență reduse costurile la energie. Mai mult decât atât, trebuie convocat un consiliu de criză care să prevină pierderea PNRR-ului.

Șansele extrem de mici ca o reformă să fie pusă în aplicare în timp util, politicienii temându-se de pierderea voturilor, vor duce la intrarea în recesiune tehnică. Acest nou prag al crizei din România va genera creșterea ratei șomajului, creșterea numărului de falimente și incapacitatea de a achita datoriile externe.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background