CNA mai presus de Constituție?

Postat de pe 3 aprilie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Mircea Toma, în calitatea sa de membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a clarificat o parte din deciziile de sancționare din partea acestei instituții referitoare la mediatizarea evenimentelor din pandemie și război, decizii contestate de către televiziunile și radiourile vizate, în condițiile în care realitatea a confirmat poziționarea lor editorială.

Emisiunea a debutat cu intervențiile lui Andrei Gușă, tânărul patron al postului de radio Gold FM, și Iosefinei Pascal, membru al Clubului de Gândire GOLD și moderator Gold FM, cei doi punând pe tapet o serie de situații ambigue în care normele CNA, interpretabile, au venit în contradicție chiar cu legea fundamentală a statului și cu toate acestea au primat în fața drepturilor și libertăților fundamentale prevăzute în Constituție, soldându-se cu sancționarea moderatorilor emisiunilor sau amendarea postului de radio.

Într-o primă intervenție a patronului Gold FM a fost sesizat faptul că, pe de-o parte, legislația CNA este interpretabilă, dar și că o serie de posturi de televiziune sau radio care au emis informații greșite, respectând totuși narativul occidental, au primit sancțiuni infime, pe când radiouri precum Gold FM, care au ales să treacă prin propriul filtru al gândirii evenimentele și informațiile, au fost sancționate la sânge. Totodată, a fost reamintit faptul că, în urmă cu un an, un membru CNA a aplicat postului de radio Gold FM eticheta de „radio Kremlin”, afirmând că „nici dacă Putin ar vorbi pe acest post de radio, propaganda rusă nu ar putea fi mai prezentă”. Nici până în prezent niciun membru al Consiliului nu s-a delimitat de afirmațiile anterior prezentate.

Răspunzând punctual la fiecare dintre aceste sesizări, Mircea Toma a declarat că instituția din care face parte este cât se poate de corectă în aplicarea sancțiunilor sau în emiterea avertismentelor/atenționărilor, recurgându-se la astfel de măsuri doar în cazul unor încălcări flagrante ale legislației, în cazul perseverării în afirmarea unor concluzii nesusținute de bază științifică ș.a.m.d. În ceea ce privește poziționarea Dorinei Rusu, membru CNA, față de Radio Gold FM, Mircea Toma a precizat că formularea folosită de aceasta a fost doar o metaforă care nu trebuie interpretată mot-a-mot și nici scoasă din context.

Intervenția jurnalistei Iosefina Pascal s-a axat pe aplicarea de către CNA a dublei măsuri când vine vorba despre sancționarea posturilor care prezintă efectele devastatoare ale Covid-ului, furnizând imagini marcante și avertismente care înspăimântau populația, în contrast cu sancționarea posturilor care vorbesc despre efectele nocive ale vaccinului, bazându-și emisiunile pe date științifice concrete. De asemenea, Iosefina Pascal a adus în prim plan cenzura din mediul online, subliniind faptul că în alte țări membre ale UE, jurnaliștii sau activiștii sunt liberi să publice fel de fel de analize, catalogate drept propagandă, pe conturile lor de Youtube, fără a fi sancționați, în timp ce, în România, se taxează și simpla menționare a vaccinului sau a războiului din Ucraina în videoclipuri postate pe Youtube.

Ca răspuns la interpelarea Iosefinei, Mircea Toma a formulat un răspuns similar celui anterior, susținând în continuare că au fost sancționați doar moderatorii care au folosit în argumentarea lor cu privire la riscurile vaccinării neadevăruri. Cât despre sancțiunile din mediul online, Mircea Toma a declarat că, momentan, CNA-ul nu a închis sau blocat niciun cont de pe platformele Youtube sau Facebook; aici ar fi vorba despre standardele aplicațiilor în sine.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background