Rețeaua boților și cum se aplică, din nou, dubla măsură

Postat de pe 3 aprilie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

O nouă informație, adusă în atenția publicului de către jurnalista Iosefina Pascal, dezvăluie că inteligența artificială pare să acapareze internetul, deși rețelele de boți există de ani buni și influențează deja viața noastră, a tuturor.

Inteligența artificială ia amploare și se discută din ce în ce mai mult despre beneficiile și riscurile implementării acesteia în lumea în care trăim. Deja de mulți ani există pe internet algoritmi robotizați care au ca rol creșterea traficului de net pe anumite pagini sau site-uri, inclusiv cu implicarea în procesele alegerilor din diferite țări.

„Peste 42% din traficul de pe internet este făcut de boți. Conturile false au avut intervenții importante pe social media la alegerile prezidențiale din anul 2019, existând o activitate puternică a boților pe conturile principalilor trei candidați. Nu cred că persoane care au instrumentat acele conturi au fost conștiente de impactul major pe care aceste acțiuni îl au asupra democrației”, a afirmat Bogdan Oprea, profesor la Facultatea de Jurnalism la un eveniment despre știrile false, organizat de G4Media.

E corect că e plin de boți pe net, că sunt boți buni și răi, dar este de neînțeles de ce această clasificare se face în funcție de interesele de moment ale celor ce fac aceste aprecieri. În plus, este anormal ca un demers ce se dorește a fi transparent și democratic să împiedice accesul, participarea cetățenilor, jurnaliștilor la aceste dezbateri.

„Rețeaua boților a fost devoalată, dar s-a făcut cu ipocrizie și oarecare dublă măsură. Eu am fost discriminată, nu am fost primită, deși m-am înscris ca jurnalistă, deși mi-am declarat genul fluid si așa zisele calități de ‘transgender’ și ’rusofil’”, a afirmat cu ironie Iosefina Pascal. Oricine poate să dezinformeze, deci oricine poate să fie bot. Ipocrizia este maximă, rețelele de boți sunt acceptate tocmai pentru că aduc profituri uriașe diverselor entități de pe internet prin generarea de trafic și polarizarea interesată a publicului pe diferite subiecte.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Continuați lectura

Melodia actuala

Titlu

Artist

Background