China domină geopolitica lumii cu “diplomația Panda”. Putin și Xi se întâlnesc pentru a 40-a oară!

Postat de pe 14 martie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Aurelian Popa a analizat ofensiva geopolitică a Chinei ce marchează în această perioadă politica internațională, incluzând întâlnirea Xi-Putin de săptămâna viitoare.

China se află în prim plan pe scena politică a lumii, cel puțin din punctul de vedere al importanței evenimentelor petrecute acolo în ultima vreme. Aurelian Popa a început prin a preciza că fostul ministru de Externe al Chinei s-a întâlnit cu Putin pe data de 20 februarie 2023, cei doi discutând despre importanța relației armonioase dintre China și Rusia, dar și despre colaborarea în ceea ce ține de industria de apărare. Un punct cheie al întâlnirii, care nu a fost sesizat de mulți dintre jurnaliști, este momentul în care Putin i-a reamintit oficialului chinez că îl așteaptă pe Xi Jinping în Rusia la o întâlnire oficială, tête-à-tête. Așadar, întâlnirea celor doi lideri asiatici giganți are o importanță majoră pentru consolidarea alianței dintre cele două state.

A avut loc Congresul Național al Poporului din China, unde s-a votat inclusiv guvernul chinez. În cadrul acestei ședințe s-a adoptat și rezoluția cu privire la „Zidul Chinezesc de Fier”, un soi de alianță militară similară NATO, la care China va pune umărul și va construi un sistem de apărare împotriva vestului. Așadar, pare că Xi Jinping începe să vadă SUA mai mult ca pe un competitor ce încurcă afacerile chineze.

China a adoptat „diplomația panda”, o strategie în plan extern ce presupune că, dacă apar tensiuni între China și un anumit stat, automat chinezii încearcă să fie împăciuitori cu un alt stat, existând întotdeauna un echilibru. Dacă pe de-o parte China i-a avertizat pe americani cu privire la conflicte și confruntări, pe de altă partea ea a reprezentat mediatoarea păcii dintre Arabia Saudită și Iran. „Sunt niște lucruri care preced această a 40-a întâlnire dintre Putin și Xi, care va avea loc la Moscova. În mod cert se vor discuta și aspecte ce țin de pace. Mai mult decât atât, Xi l-a informat pe Putin că va vorbi și cu Zelenski în prealabil”, a precizat Aurelian Popa, evidențiind ideea că mentalitatea chineză rămâne îndreptată către un business eficient, în condiții de pace. Cu toate acestea, există mici tensiuni în chestiunea Taiwan.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background