Cenzura din România va viza eliminarea opiniilor ce contravin intereselor partidelor ce guvernează

Postat de pe 14 noiembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Aurelian Popa a analizat cenzura de pe rețelele de socializare YouTube, Facebook, Instagram, care e previzibil să fie executată cu sprijinul CNA, organism ai cărui membri sunt numiți politic.

Mircea Toma, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, a declarat că s-a modificat legea, pentru a transpune o Directivă UE, care extinde reglementările care se aplică pentru TV şi Radio şi asupra spaţiului digital, respectiv platfomele Facebook, YouTube, Instagram, dar și asupra articolelor scrise. El a precizat că probabil că în viitorul apropiat, CNA va deţine o calitate specială, de „trusted partner” de partener investit cu o încredere mai consistenţă, în aşa fel încât atunci când reclamă CNA-ul un anumit conţinut, reacţia Youtube să fie mai promptă.

Primele materiale cenzurate au fost videoclipul unei artiste în care imaginile erau prea vulgare și melodiile cu limbaj licențios ale celor de la Paraziții. Mircea Toma a și apărut într-un videoclip al celor de la Paraziții în care mesajul transmis era întocmai împotriva cenzurii („Jos Cenzura”). Aceiași oameni care vorbeau despre libertatea presei și despre cum nu ar trebui să fie media cenzurată vin astăzi și amenință că va fi luat în vizor conținutul tuturor utilizatorilor de social media. Practic, am ajuns în momentul în care CNA-ul și-a depășit atribuțiile inițiale și iese la „vânătoare” pe „new media”, adică în mediul online.

Diferența dintre cenzura de dinainte și cea care se va pune în aplicare începând de la directiva UE este că acum intervine un organism în care fiecare entitate politică din România este reprezentată. Se creează astfel un context care permite „vânarea” utilizatorilor de pe rețelele de socializare, fie ei jurnaliști sau vectori de opinie, fie ei cetățeni simpli care postează pe paginile personale, chiar înaintea alegerilor. Vizați sunt oamenii care reușesc să propage idei care deranjează, care reușesc să-și construiască o bază de fani prin mesajele corecte emise și care reușesc să creeze comunități. Se va crea astfel o platformă ce favorizează în special valul neomarxist.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background