Bruxelles-ul dă atacul la cutia din lemn în care este vândută celebra brânză camembert

Postat de pe 14 noiembrie 2023

Producătorii francezi de brânzeturi utilizează de secole cutii din lemn pentru a ambala și vinde celebrul camembert, un tip de brânză franceză recunoscută la nivel mondial. Practic, este o brânză cremă învelită într-o crustă de mucegai, de obicei este rotundă, de culoare albă, preparată din lapte de vacă. Dar, acest tip de brânză –camembert- este considerat un simbol al patrimoniului gastronomic național al Franței, precum bagheta tradițională, transmite RFI.

Un text de lege propus de Bruxelles prevede înlocuirea ambalajului din lemn al brânzei camembert cu un ambalaj din plastic reciclat, treptat, până în 2030.

Bineînțeles că producătorii de brânzeturi nu văd deloc bine această dorință de schimbare.

Președintele Fundației pentru Patrimoniu – organism care apără patrimoniul material ori imaterial al Franței – a reacționat și a scris pe rețeaua X: “cutia din lemn -nepoluantă, lejeră, biodegradabilă, fabricată în Franța- este mai bună pentru planetă decât este cazul plasticului realizat din petrolul saudit, transformat în China cu electricitate realizată din cărbuni și care va ajunge, în cele din urmă într-un ocean al planetei”. 

De partea sa, președinta Fundației pentru Oceane, Sabine Roux de Bézieux a calificat eventuala schimbare drept „aberantă”. 

La originea revoltei franceze se află un text european care vizează armonizarea regulilor privitoare la împachetarea produselor destinate marelui consum, la nivelul continentului.

La ora actuală, fiecare stat european are propriile reguli în materie.

Iar una din măsurile acestui proiect prevede ca toate ambalajele aflate pe piața Uniunii Europene să fie reciclabile, până în 2030. Ori altfel spus, să nu mai existe ambalaje ce nu pot fi reciclate.

Problema este că nu există o filieră specială de reciclare a cutiilor din lemn utilizate de producătorii francezi de brânzeturi.

Iar asta în ciuda unei producții importante. Circa 2.000 de oameni lucrează la ora actuală în Franța pentru a realiza aceste cutii din lemn, aspectoase, simple și care se regăsesc în frigiderul oricărui francez.

În Franța, 45 de societăți se ocupă cu realizarea acestor cutii din lemn.

sursă: flux24.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background