Burduja a fost ales candidat tocmai pentru ca să facă un scor mic, iar Firea sau Nicușor să profite.

Postat de pe 24 aprilie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Ciprian Purice a analizat cum se va desfășura acum competiția electorală pentru PMB, ce acțiuni publice și subterane vor folosi partidele și candidații în noul context creat prin decizia PSD și PNL de a candida separat, la pachet cu apelul lui Ciolacu pentru retragerea lui Piedone în favoarea lui Firea.

Ciprian Purice a punctat faptul că retragerea lui Cîrstoiu confirmă faptul că el nu a fost candidatul lui Iohannis. Totuși, câțiva dintre politicienii care au participat la negocierile de luni, când a fost retras medicul, au confirmat că ar exista un ordin de la Iohannis în ceea ce-l privește pe Cîrstoiu și că medicul și-a lăsat mandatul pe masă și i-a lăsat pe liderii PSD-PNL să „răspundă în fața împăratului”. Așa că liderii coaliției și-au asumat retragerea lui Cîrstoiu și au decis să-i reșapeze pe Firea și Burduja. Firea a fost băgată din nou în cursă tocmai ca să pară că ia voturi de la Piedone și că este avantajat Nicușor Dan, iar Burduja e un candidat care nu-l încurcă pe Dan, luând foarte puține voturi. „Se încearcă un joc prin care ambasadoarea Kavalec să pară ‘fraiera de serviciu’, să pară că scenariul merge conform planului propus de ea, să dea mesaje către șeful ei direct, Gitenstein de la Bruxelles, că totul este în regulă în România, ca să nu se strice mecanismul, unde Iohannis nu are nicio șansă de susținere la NATO”, a explicat Cozmin Gușă.

Analistul Ciprian Purice are o altă versiune a lucrurilor întâmplate. Se pare că medicul Cîrstoiu stătea foarte prost în sondaje. Aceasta nu era o problemă în sine, pentru că ar fi putut să crească în timp; însă s-a pornit un linșaj mediatic pe tema problemelor de la spitalele din țară. Atacul acesta nu era la adresa lui Cîrstoiu, ci la adresa alianței și era direct venit de la Factorul Extern. „Pentru că bătălia de la București s-ar fi generalizat la nivel național, parcursul lui Nicușor Dan ar fi mobilizat din nou întreaga suflare sorosiștă. Jocul de acum este unul foarte sofisticat. AUR-ul nu tace pentru că n-are Simion ce spune, ci tace pentru că așa trebuie, pentru că trebuie să se limpezească situația de la capitală și Factorul Intern să găsească formula prin care să răspundă acestui atac la Factorul Extern”, a explicat Ciprian Purice. Retragerea lui Cîrstoiu, total atipică, după ce însuși Marcel Ciolacu a ținut cu dinții de această candidatură, ne arată să s-a intrat într-un proces de minimalizare a pagubelor. Odată cu retragerea lui Cîrstoiu s-a salvat proiectul USL 2.0, spune Ciprian Purice.

Candidatura lui Burduja din partea PNL a fost gândită tocmai pentru a polariza cu candidatura lui Nicușor Dan. Dacă doar Gabriela Firea ar fi intrat într-un duel direct cu Nicușor Dan, s-ar fi bipolarizat campanie între cei doi și s-ar fi repetat un scenariu similar celui din 2020. Burduja va fi cel care va trebui să intre la rândul său în duel cu Nicușor Dan, pentru a atrage cât mai multe dintre voturile PNL care l-au făcut pe Nicușor Dan primar general în 2020. Astfel, Nicușor Dan ar putea să scadă suficient de mult pentru ca bazinul PSD să o facă primar general pe Gabriela Firea. În acest context, Piedone trebuie redus la tăcere sau trebuie să se retragă. Altfel, Nicușor Dan are cele mai multe șanse să rămână primar general, miza Factorului Extern fiind să-l transforme în prezidențiabilul ADU.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background