Alexa: 24 de lucruri pe care trebuie sa le mirosi, gusti, vezi, auzi sau simti in vacanta de Paste. Reteta de oua murate in suc de ananas!

Postat de pe 24 aprilie 2024

Autor: Liviu Alexa

Guvernul nostru de rahat, toate au fost asa, nu a fost in stare sa faca poduri prea multe in ultimii ani, dar face an de an podul peste zilele libere, de stau romanii si o saptamana in concediu, fiindca tara merge foarte bine, nu-i asa?

Daca tot vin 1 mai muncitoresc si sarbatorile de Paste, am zis sa va ofer un special edition cu ultimele mele descoperiri si ultimele preferinte, stiti ca is un mare gustator si un mare fan de curiozitati sau lucruri frumoase.

Editia asta are si multe despre oua, haha, pai, sunt sarbatorile Pascale!

Daca tot am ajuns la 200 de editii de Strict Secret, sa dam dracului pentru cateva momente politica si anchetele!

V-am pregatit un platouas cu filme si seriale vazute de mine, muzica, poezii, retete, recomandari de bauturi si parfumuri si trabucuri, in fine, un mozaic asa cum numai eu stiu sa fac!

Dans!

PS: Am atasat si linkuri la recomandarile facute, va garantez ca sunt dezinteresate, nu publicitare.


Problema celor 3 corpuri

Acest SF conceptual superb realizat dupa o carte multipremiata va va lasa cu gura cascata, dar si cu mintea zgaltaita.

Ce am face ca omenire daca lucrurile s-ar intampla asa?

Va rog sa va uitati, e mult mai sus decat filmele sf cu apocalipse penibile.


De la mamica sa din Sicilia

Am baut acest vin Kebrilla la un restaurant clujean si mult mi-a mai placut. Expira de la o posta tupeu de sicilian, caci provine din cea mai veche podgorie din zona. E corpolent, cu note de portocala. Excelent cu fructe de mare.


Un mic dejun aparte: papara ungureasca cu paprika si ceapa rosie

Mama biata de ea ascundea in comunism de noi cateva oua si ne facea sambata dimineata o papara senzationala ungureasca. Nu e ceva comun acest gust, de aia va impartasesc aceasta reteta:

  • 6 oua proaspete se sparg si se flocaie cu furculita adaugand sare si piper
  • 3 cepe rosii medii se taie julien si se pun la prajit la foc incet in ulei, sa se sticleasca si sa se caramelizeze bine. Cand se apropie de finalul prajirii, peste ceapa puneti o lingura mare de paprika si doua lingurite rase de zahar si mai lasati ceapa la prajit doua minute
  • peste ceapa rosie deja prajita adaugati oul, amestecati rar si nu il lasati sa se inchege definitiv.
  • se aseaza in farfurie si se lasa putin sa se raceasca, nu sariti pe papara cat e fierbinte
  • se haleste doar cu sfecla rosie ca si partener, maxim cu castraveti murati, niciodata cu salata de varza sau rosii

Regimul – un serial straniu si superb

Asa, daca nu imi zicea prietenul meu Cristi sa ma uit, ignoram acest seria de pe Hbo Max.

Nu mi-a placut niciodata Kate Winslet, nici in Titanic si nici in Eternal Sunshine…. In “Regimul”, Winslet e o dictatoare puhava, rasfatata si vulnerabila, jegoasa si cinica, face un rol exceptional, chiar daca filmul ca si stil nu e ceva cu care sa fie obisnuit privitorul de rand. Si nici nu e pentru oricine aceasta distopie cu iz de thriller politic, poate doar cei ca noi, cei ce au trait sub dictaturi, sa inteleaga perfect ironia acestei comedii negre.

Va rog mult sa va uitati pana la capat. Sunt scene si schimbari de situatie absolut socante.

Pentru mine, acest serial e revelatia anului.


Toast cu mazare strivita, menta si straciattella

Intr-un bol, pisati cu o furculita 200 de grame de mazare de calitate, nici prea fleoscaita, dar nici al dente, Bonduelle la conserva e foarte ok. Taiati marunt cateva frunze de menta, amestecati in bol cu mazarea, putina zeama de lamaie, un strop de ulei de masline si piper. Pe felia de paine prajita ungeti un strat gros de stracciatellagasiti foarte buna la Mega Image. Daca nu, puteti pune burrata. Combinatia e mortal de buna!


Salam de cerb

Daca as fi sef la departamentul de produse traditionale al Mega Image, as baga in magazine si mai multe asemenea produse.

Secuii astia fac o treaba excelenta, salamul este magnific.


Gogosari in sos de mustar

Sunt multi tepari prin tara care vand rahaturi pretins artizanale. Oamenii de la Sura cu Bunatati din Maramu is cu adevarat priceputi la ceea ce fac. Luati de aici si vedeti cau si un gem de afine cu busuioc de prima clasa!


Escroci

Un thriller in serial facut de nemti care pe mine m-a captivat. Nu e Tarkovski, dar e foarte misto de urmarit, are un plot imprevizibil si multa actiune. Sa nu il pierdeti din ochi pe grasul de Joseph! Sigur va veni si seria 2!

Perfect pentru frecat menta. Vezi AICI.


Un romulan misto de tot

Baiatul asta vine din indepartata Cuba si merita toata atentia voastra. Il gasiti aici. E distilat din melasa fermentata si este incantator, cu notele sale de scortisoara si caramel.


Oajan, capitan de plai

Marly face parfumuri doar de vreo 15 ani, dar le face bine de tot. Oajan este un unisex elegant si addictive, care combina boabele de tonka, preferatele mele, cu ambra si mosc. Nu sunt mare fan de parfumuri orientale, dar asta nu “miroase” a oriental, ci e de Liga Campionilor. Ca si pretul, cam 1300 de lei, insa merita pentru ingredientele premium si pentru ca primesti 125 de ml, deci nu e teapa. Nu te faci de rusine nici daca il dai cadou. Il poti lua de AICI.


Ultima melodie de la BUG Mafia e belea!

Nu strambati din nas! BUG Mafia nu e o trupa oarecare, iar versurile din acest ultim song care va deveni hit o dovedesc cu prisosinta! Dati play si sonor tareeee!https://www.youtube-nocookie.com/embed/wKecA9nyr38?rel=0&autoplay=0&showinfo=0&enablejsapi=0


Gioconda in triluri

Beti un pahar de vin si delectati-va cu aceasta opera mai putin cunoscuta publicului larg. Tocmai am vazut-o live la Napoli acum doua saptamani. Povestea in sine e mult mai complexa ca la operele cunoscute sau “obisnuite”. Va las sa o descoperiti.https://www.youtube-nocookie.com/embed/1TNx_ynfBe4?rel=0&autoplay=0&showinfo=0&enablejsapi=0


Fa o pita buna acasa la tine!

Cea mai trista paine din Romania e aia de la Vel Pitar, incarcerata in plasticul ala penibil. De ceva luni, Miha face paine din mixul de la Lidl care, unu, e mega ieftin, doi, mega gustos, trei, ne permite sa portionam cum vrem noi viitoarea paine, ca sa nu se usuce si sa o aruncam degeaba.

Nu e mare filosofie sa faci paine acasa, credeti-ma.

Sunt 3 mixuri disponibile, toate foarte bune.


Un joc pe mobil ce ucide plictiseala, ca esti mare sau mic

Tanjeam dupa un joc smart pe mobil, fiindca se fac tot mai putine. Stiti celebrul Tetris?

Ei bine, asta e varianta superioara si mega misto de Tetris! Aici pentru Apple si aici pentru Android.

Minusul e ca apar din cand in cand reclame si nu exista o versiune pe bani cu care sa scapi de ele. Asta e! Dar tot merita, veti vedea!


Un moment epic intre chitaristi geniali

https://www.youtube-nocookie.com/embed/6L6sGd0R6FI?rel=0&autoplay=0&showinfo=0&enablejsapi=0

Daca aveti cum, luati ultima bijuterie oflactiva de la Hermes

V-am mai povestit despre seria speciala de parfumuri Hermessence de la marea casa Hermes. Ultra faine toate! Superioare!

Anul asta, soc si groaza, Hermes a decis sa schimbe “nasul” si stilul seriei si sa scoata primul oud rose, renuntand la parfumierul sau de casa, Jean Claude Ellena, un geniu, si promovand o gagica din propria pepiniera.

E mult circ pe tema acestei lansari: oud rose ca stil de parfum e pe mare trend si atunci se pune intrebarea de ce Hermes se suie pe trenduri, caci e o casa anti trend. Habar nu am si nici nu ma intereseaza. Nu sunt fan de parfumuri arabesti, cu rare exceptii, dar Oud Alezan este un paradox reusit, ceva greu de acceptat pentru trecutul seriei, dar cu care m-am obisnuit repede. Am avut bulan sa il gasesc exact in saptamana lansarii in Istanbul venind din Georgia, gagica de la shop il tinea pentru cineva, dar m-am milogit ca sunt mare fan si s-a induplecat sa mi-l dea.

E un parfum puternic, luati-o incet cu el, va poate dobori, daca nu va cunoasteti treptat. Dar n-as fi eu sa nu vi-l recomand: nu imi plac turmele.


Un connecticut corect de la Balmoral: Anejo XO

Un cigar temperat ce poate fi “dus”’ si de incepatori, si de doamne. Nu e scump deloc.


Baiatul asta de a fost superb

Mi-a adus aminte fratele Razvan Dragos de aceasta superbitate. Iti da aditie, erectie mentala, bucurie!https://www.youtube-nocookie.com/embed/XGcX5wopq3M?rel=0&autoplay=0&showinfo=0&enablejsapi=0


Cinzano, ti amo!

Bietii romani pastrau sticloantele goale de Cinzano Rosso ca declaratii baute de intentii ale momentelor rare cand aveau si ei acces la marfa imperialista. Eu tin minte clar cand m-am intalnit cu el: de un revelion la Cluj, cand unchiul meu era mega pilit si parintii neatenti si am tras o dusca buna, intrigat fiind apoi de gustul acru si amar de vermut.

L-am reintalnit recent intr-un magazin de bauturi, uitat de timpuri si pus in umbra de bauturi mai fatzoase si mai faloase. L-am luat acasa, am imbaiat in el 4 cuburi de gheata si i-am facut lipeala cu doua felii de portocala. Si ne-am reconectat. Indrazniti sa fiti voi, lumea asta a devenit un cacat prea dominant: “codul vechi” e ceea ce trebuie!


O lamaie – poezie de Pablo Neruda

Din flori de lămâie
dezlegată,
peste lumini de lună,
dragostea se ancorează,

esenţele-i nesăţioase
sunt impregnate cu aromă,
Galbenul lămâiului se desprinde
Iar lămâile părăsesc planetariul arborelui

Delicată marfă!

Porturile sunt întinse întru
bazaruri de sine
pentru lumină şi
aur barbar.

deschidem
jumătăţi de
miracol,
iar acizii se coaguleaza,
acoperiţi
cu divizii înstelate

Seva originală a creaţiei –
ireductibilă, neschimbată,
vie…

astfel că,
prospeţimea trăieşte şi în ziua de astăzi
într-o lămâie,
în casa cojii, ce mirosea a dulce

proporţiile-s arcane şi acerbe.

Dacă vei tăia o lămâie cu un cuţit
Vei lăsa în urmă o catedrală mică:

Alcove, neghicite de ochi
deschid sticla acrită
pentru lumină;

topazul înhămase
picăturile,

altare,
Faţade înmiresmate

Astfel, în timp ce mâna
ţinea tăietura lămâii,
jumătate din lume
era în tocător,

aurul universului
era cuprins de o stare de bine
la atingerea ta

Un potir galben
doldora de minuni,
un sân şi un biberon
parfuma pământul

O fulgerare dăduse roade;
Un foc diminutiv de planetă.


Supa mamei mele

Bine, mama avea mai multe ciorbe si supe magice, dar supa de oua era cea mai speciala.

Reteta pe care v-o dau aici nu e chiar unu la unu cu cea a mamei, dar e pe aproape, unii ii spun supa ardeleneasca, de rusine sa recunoasca adevarul: e ungureasca. Si e foarte buna! MUSAI sa o incercati.


Standardul rusesc de votca

Cea mai frumoasa amintire cand am cunoscuta aceasta votca este despre o bruneta care… nu pot sa va zic, asta e! Dar trebuie sa ma credeti pe cuvant cand va spun ca e una dintre cele mai interesante votci din lume. Se tine musai 24 de ore in congelator si se bea doar asa, ultra rece. Nu uitati sa puneti mereu sticla la loc, Ruski Standard e superba doar “uleioasa”. Vedeti ca exista si o versiune Platinum, si aia superba. Comandati AICI.


Salata ruseasca de mare angajament

Si daca v-ati facut pofta de mancare cu o votca misto, sa complimentati stomacul cu o salata ruseasca incredibil de gustoasa: sunt mai multe versiuni, am ales aia care imi place mie, facuta de prietena mea Diana.

4 oua fierte, taiate cubulete, 4 sfecle rosii fierte si apoi taiate cubulete, 4 cartofi fierti taiati cubulete, 4 mere decojite taiate cubulete, un macrou afumat taiat marunt, zeama de la o lamaie, 2 cepe rosii taiate marunt si maioneza, dupa ochi si gust.

No, asa am mancat aseara de cu pofta, ca am uitat sa fac o poza decenta. Aia e! Conteaza ca m-am lins pe degete!


Cele mai ciudate si gustoase muraturi din viata ta sunt ouale murate in suc de ananas

Intr-un borcan de 1,2 l, asezati mumos 8 oua fierte tari (decojite), 300 grame de ananas fresh sau conservat, 200 ml de zeama din compot de ananas, 150 ml otet de vin alb sau otet de orez, zeama de la o portocala, 150 ml apa, o lingurita de piper roz macinat, o lingurita de ardei uscat de tip chilli, 100 grame de zahar, putin ienibahar, cateva boabe de mustar si niste foi de dafin. Nu trebuie smecherii mari, ci trebuie lasat borcanul timp de 7 zile in frigider la odihna.

Nu va speriati. Nu veti face hepatita, nici diaree. Am incercat reteta asta de mai multe ori. E un aperitiv exotic extraordinar de savuros. O sa va placa maxim, e un dish cu care va veti surprinde mereu musafirii.

sursă: strictsecret.substack.com


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background