Aurel Țicleanu explică evenimentele Mondialului din Qatar și spune cine și de ce va câștiga
Postat de Gold FM Radio pe 7 decembrie 2022
Autor: Oana-Medeea Groza
Într-o ediție specială a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, a fost invitat fostul nostru mare internațional și reputat tehnician și analist al fotbalului: Aurel Țicleanu. Focusul zilei a fost sportul și s-a discutat despre concluziile de etapă ale Mondialului din Qatar, cum se joacă azi fotbalul la nivel înalt și de ce au intervenit marile surprize, ce evenimente de tip civilizațional au apărut și cum influențează atitudinea jucătorilor și a suporterilor. Totodată, specialistul Aurel Țicleanu a făcut o prognoză asupra jocurilor din faza finală și a posibililor câștigători.
Campionatul Mondial de Fotbal a fost marcat, până acum, de o serie de meciuri cu rezultate surprinzătoare și neașteptate. Mulți oameni și-au îndreptat atenția asupra campionatului, pentru că s-au trezit deodată că renumita Argentina a luat bătaie de la Arabia Saudită sau că vedeta Germania, pe care mulți ar fi pariat, a fost înfrântă de Japonia. Cum de s-a putut ajunge la asemenea rezultate în confruntările dintre niște echipe considerate a fi net diferite?
Aurel Țicleanu a venit cu următoarea explicație: „Lumea se schimbă și trăim niște vremuri în care banul dictează. Această cupă în Qatar a fost posibilă pentru că vorbim de una dintre cele mai bogate țări din lume. Dacă banul dictează tot, sunt foarte multe națiuni care erau socotite ca fiind ‘mici’ până acum, dar care au investit foarte mult în echipa lor și își doresc foarte mult să aibă performanțe”. Spre exemplu, deși pare șocant pentru unii, faptul că Marocul are niște performanțe frumoase la Campionatul Mondial nu este o surpriză, pentru că Marocul investește foarte mult în jucătorii săi și luptă, potrivit spuselor lui Aurel Țicleanu.
Spiritul național – factor pregnant în motivarea echipelor?
Pe lângă timpul și banii investiți de către țările considerate mai mici și de către echipele lor, acestea au și o cultură și un spirit național foarte bine înrădăcinat care le determină să meargă înainte și să dea tot ce au mai bun pentru patria lor. Acest patriotism este un element absolut necesar din punctul de vedere al lui Aurel Țicleanu.
Fenomenul LGBT-ismului adus în dezbaterea sportivă
Aurel Țicleanu a mărturisit că nu se aștepta la această controversă legată de cenzura LGBT-ismului în Qatar. În schimb, s-ar fi așteptat să vadă mai multe contestații cu privire la organizarea Cupei Mondiale în Qatar. Problema legată de LGBT s-a stins, după părerea specialistului, datorită faptului că jucătorii și echipele au realizat până la urmă că nu au ce face: „știai că vii într-o țară arabă unde sunt niște restricții teribile. Qatar este o țară foarte deschisă față de celelalte țări arabe, dar au totuși niște legi ale lor”.
Pronosticuri pentru următoarele meciuri până la marea finală
Pentru a oferi o analiză cât mai amănunțită, cuprinzătoare și corectă, Aurel Țicleanu a luat în considerare o serie de mai mulți factori. În primul rând, a menționat faptul că Mondialul se joacă pe terenuri care sunt foarte rapide, într-o climă care favorizează umiditatea, ceea ce duce la creșterea vitezei de joc. Un al doilea element demn de luat în considerare este mingea, pe care cei de la Adidas o laudă ca fiind cea mai rapidă din toate timpurile. „Toate aceste elemente ne duc la o echipă campioană care stă bine la capitolul viteză”, a punctat Aurel Țicleanu.
Totodată, specialistul a declarat că jucătorii cu o mare experiență și care au o anumită vârstă nu sunt favorizați de această climă puțin mai caldă și cu multă umiditate. Asta le dă bătăi de cap. Se pare că jucătorii și echipele tinere vor fi favorizate. Dar asta nu înseamnă că antrenorii nu vor putea să regândească așezarea jucătorilor în funcție de circumstanțe, conform spuselor lui Aurel Țicleanu. De asemenea, vor avea un mare avantaj echipele care vor reuși să gestioneze toate elementele tactice foarte rapid, într-o criză de spațiu și de timp. Așa se nasc jucători de ‘super-clasă’. „Cine are astfel de jucători? Brazilia are, Franța are, în timp ce Anglia are mai puțini”, a sesizat Aurel Țicleanu.
La finalul emisiunii, Aurel Țicleanu a primit o întrebare de baraj: dacă în finală se vor confrunta Franța, reprezentanta Europei, și Brazilia, reprezentanta Americii de Sud, care dintre ele are șanse mai mari de câștig? „Cred că Franța ar avea un avantaj prin Didier Dechamps, pentru că el a mai câștigat Cupa Mondială, atât ca jucător, cât și ca antrenor, și pentru că el are continuitate la această echipă. Franța intră foarte bine și în portretul robot al echipei campioane pe care l-am făcut noi, cu jucători de mare viteză și cu o mare mobilitate. Dar și Brazilia vine cu o tehnicitate importantă. Are jucători incredibili! E vorba de antrenori, de cum vor dirija ei echipele”, a răspuns Aurel Țicleanu.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro