Zelensky promovează „limba moldovenească”, în loc de limba română

Postat de pe 15 noiembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

Iosefina Pascal a prezentat, în emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, „marea reușită” a premierului Marcel Ciolacu, care a negociat cu oficialii ucraineni pentru recunoașterea limbii române ca limbă oficiale de predare în unitățile de învățământ unde sunt înscriși minoritarii români din Ucraina.

Marcel Ciolacu a pozat în erou național învingător, convins că a reușit să îi determine pe ucraineni să recunoască limba română în comunitățile minoritarilor români. Astăzi, în presă a vuit știrea că în Ucraina se adoptă manuale de „limbă moldovenească”. Apăruseră înainte informații pe surse că Zelenski consideră că limba română și limba moldovenească înseamnă același lucru, luându-și libertatea de a opta pentru a doua variantă.

Chiar ucrainenii s-au folosit de un tertip similar, încercând să se descotorosească de populația rusofonă sau de asocierea cu populația rusofonă prin introducerea limbii ucrainene, care nu diferă drastic de mult de limba rusă. Este interesantă și lipsa de reacție a lui Ciolacu, care ar fi trebuit să ia atitudine având în vedere cât de repede i-a fost năruită „victoria” autoproclamată.

Un șef CIA se angajează în Ucraina

Mike Pompeo, fost șef al CIA și fost Secretar de Stat al SUA, s-a angajat în Ucraina. Mike Pompeo este preocupat de afaceri și este plauzibilă varianta în care venirea sa în Ucraina să aibă legătură cu marele profit pe care l-ar putea obține prin proiectul reconstrucției Ucrainei. Mike Pompeo va fi numit în consiliul de administrație al companiei Kiev Star, unul dintre cei mai mari operatori naționali de telefonie mobilă din Ucraina. Pompeo va deține funcția de director independent non-executiv, ca partener al firmei de consultanță și investiții Impact Investments. Această companie a fost înființată recent în SUA și se ocupă de consultanță și investiții strategice și financiare. Aceasta este angajată în reconstrucția Ucrainei.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background