Votul la 16 ani – o temă falsă și neconstituțională

Postat de pe 8 septembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea, „Scamatoriile Iosefinei”, prezentatoarea Iosefina Pascal informează asupra inițiativei legislative propuse de PNL, USR și AUR cu privire la acordarea posibilității de votare începând de la vârsta de 16 ani.

Principala preocupare a partidelor și a politicienilor ar fi tocmai să-i motiveze pe cetățeni să voteze. Se pare că principala țintă sunt tinerii, adolescenți între 16-18 ani. Conform statisticilor, cel mai mic procent de prezență la vot este în categoria tinerilor și scade anual. Acest lucru indică faptul că tinerii nu sunt interesați de politică sau consideră că nu au ce vota. Întrebarea logică este: politicienii vor să le crească tinerilor interesul de a vota sau vor să mai creeze un segment de votanți care nu va merge la vot?  

Din punct de vedere medical sau comportamental, copilul sau tânărul este într-o continuă dezvoltare și formare până la 25 de ani. O persoană de 16 ani nu discerne lucrurile din jur la fel cum ar face-o o persoană de 30 de ani, spre exemplu.

Sunt 400 de mii de tineri în jurul vârstei de 16 ani care ar avea drept de vot, însă propunerea legislativă anterior menționată este neconstituțională. În Constituție scrie clar că oamenii care pot vota trebuie să aibă 18 ani împliniți. Cu toate acestea, Iosefina amintește că în România s-a încălcat Constituția în repetate rânduri, deci oricât de absurd pare, există precedent și nu este absolut imposibil ca o astfel de propunere să fie aprobată.

Problema reală este că în România peste 70% din cetățeni nu votează, majoritatea gândindu-se că nu ar avea pe cine să aleagă având în vedere dezamăgirile perpetue la care au asistat de-a lungul vremii. Iosefina declară că discuția ce ar trebui inițiată ar fi obligativitatea votului. Jurnalista îndeamnă oamenii să acționeze și să contribuie la schimbare.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background