Vocea diasporei GOLD: “Iohannis, Băsescu, Rareș Bogdan, USR și PSD ne-au dezamăgit!”

Postat de pe 14 decembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Mihai Rusu (Germania) și Alin Stanciu (Danemarca) au vorbit despre românii din diaspora, viața, nevoile, dar și așteptările lor înaintea celui mai complicat an electoral în România.

Aproape o treime din populația activă a României, peste 6 milioane de români, sunt răspândiți în toată lumea, în țări precum Italia, Germania, Franța, Marea Britanie, Canada, Spania, Țările de Jos, SUA. Toată această diasporă s-a format din pricina dorinței de a trăi mai bine decât în România. Actualmente, sentimentele majore ale diasporei sunt de nemulțumire, frustrare, nervi și dorință de răzbunare, pentru că acele câteva milioane de români care vor veni să petreacă sărbătorile în țară vor avea parte de aceleași cozi interminabile la granițe, de aceeași indiferență a autorităților, de aceiași factori care i-au determinat să-și părăsească țara în căutarea unui trai mai bun. Cetățenii români care au plecat în străinătate au o capacitate extraordinară de adaptare la dinamica societăților din afară, dar sunt și mari patrioți, păstrându-și tradițiile pe care le-au luat cu ei în afara României.

Românii din diaspora își manifestă potențialul de implicare prin schimbul de informații pe care îl au cu rudele, prin permanenta informare și prin consolidarea unor opinii și convingeri de multe ori diferite de cele ale familiei din România, prin fluiditatea capitalului câștigat în Occident și investit în România. Diaspora românească devine brusc interesantă din 4 în 4 ani pentru cinicii și nevolnicii politicieni români, care încearcă să o manipuleze. Românii din străinătate au și un uriaș potențial de influențare a alegerilor din țară prin comunicarea cotidiană pe care o au cu familiile și prietenii de aici.

Diaspora și-a pus mari speranțe în Traian Băsescu, apoi în Klaus Iohannis (tot diaspora i-a făcut președinți pe amândoi). Diaspora nu vrea să audă de PSD și se declară dezamăgită de USR și de liberalul Rareș Bogdan. Pe acest fond, crește AUR-ul, care nu are cele mai bune proiecte și cea mai bună viziune, dar care va fi votat de ciudă și din răzbunare de către românii din diaspora.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background