Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan aruncă China în brațele Rusiei

Postat de pe 2 august 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Marți, în emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a discutat despre un subiect actual, care apasă greu pe întreaga omenire: posibila vizită a lui Nancy Pelosi în Taiwan. „Cea mai mare provocare politică și geostrategică a momentului este ce se poate întâmpla în Taiwan”, avertizează Sorin Roșca Stănescu.

„Există 4 acorduri scrise între SUA și China prin care SUA recunosc că trebuie să stea departe de Taiwan și că acesta aparține Chinei. China consideră că este supusă unei agresiuni. Pelosi a plecat sub escortă militară, deci încalcă nu numai acordurile cu China, ci și ultimatumul chinez”, este contextul pe care îl oferă Sorin Roșca Stănescu.

„Pericolul este real. Ori China se umilește azi, mâine și recunoaște supremația SUA prin simpla prezență a doamnei Pelosi în Taiwan, ori avionul va fi bubuit și SUA sunt obligate să aibă o replică foarte dură, tot de natură militară. Suntem în preajma unui război adevărat, direct”, evidențiază jurnalistul Sorin Roșca Stănescu.

„Se produce o răsturnare de influență. China până acum stătea aparent impasibilă, transmițându-le semnale de amiciție rușilor, dar netransmițând semnale de inamiciție către SUA și NATO”, adaugă Sorin Roșca Stănescu.

Cum va arăta lumea?

„Dacă chinezii închid ochii la această acțiune pe care au taxat-o deja în mod ferm drept o agresiune, atunci sigur că se vor revanșa. O vor face justificându-și prin această agresiune a SUA asupra suveranității lor gesturile de curtoazie față de Federația Rusă și Vladimir Putin. Consecința poate fi nu numai o apropiere a Beijingului față de Moscova, ci și o apropiere a tuturor celorlalte capitale, care, însumându-și populația, reprezintă o treime din planetă. Se pot schimba echilibrele de putere. China va putea spune că a fost împinsă să acționeze așa de către Washington”, concluzionează Sorin Roșca Stănescu, creionând urmările interacțiunii conflictuale dintre SUA și China.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background