Victoria republicanilor și suspendarea lui Biden! Marea Britanie-parteneriat cu India

Postat de pe 7 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Cu ocazia alegerilor în plină desfășurare din SUA, subiectul ediției de astăzi a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, a fost rezultatul alegerilor, care va fi anunțat în cursul zilei de 8 noiembrie. Petru Romoșan și Cozmin Gușă au dezbătut care sunt posibilii câștigători și care vor fi consecințele alegerilor, atât pe plan intern, pentru americani, cât și pe plan extern, pentru geopolitica lumii. În plus, a fost adusă în discuție situația politico-economică reală a Marii Britanii și cum poate influența criza britanică treburile din UE.

Întreaga omenire își ține răsuflarea în așteptarea rezultatului alegerilor din SUA. Deznodământul alegerilor va decide soarta lumii, în special prin prisma tensiunilor (temperate sau nu de America în viitorul apropiat) din Ucraina. Situația, însă, nu este una foarte promițătoare, întrucât istoria reamintește că americanii au în palmares un lung șir de fraude și nu se vor sfii să folosească această strategie mai ales în contextul actual în care democrații pierd teren în fața republicanilor.

Prestigiosul analist Petru Romoșan oferă următorul pronostic: „Dacă alegerile sunt câștigate de republicani, Joe Biden va fi destituit într-un timp foarte scurt! Democrații știu că vor pierde tot dacă republicanii reușesc să obțină majoritatea, de aceea mă tem că vor frauda alegerile”. Un al doilea scenariu, care implică victoria democraților, poate duce chiar la un război civil în America.

Criza din Marea Britanie

Petru Romoșan amintește de un raport întocmit de OCDE în iunie care preconizează că PIB-ul Marii Britanii ar trebui să crească cu aproximativ 3,6% în 2022, înainte de a cunoaște o stagnare în 2023. Inflația va ajunge la 10% la sfârșitul anului 2022 și va scădea la 4,7% la sfârșitul anului 2023. Petru Romoșan subliniază faptul că prognoza oferită de OCDE este destul de pozitivă pentru Marea Britanie.

Pe data de 26 septembrie a anului curent, lira sterlină a înregistrat o scădere fără precedent, ajungând aproape la valoarea dolarului. Concomitent, bonurile de tezaur ale Băncii Angliei înregistrează o scădere semnificativă a valorii, ceea ce a pus în pericol întregul sistem economic al Marii Britanii. Așa s-a decis înlocuirea lui Boris Johnson și a lui Liz Truss cu Rishi Sunak. Petru Romoșan afirmă la sfârșitul emisiunii: „Rishi Sunak reprezintă o tendință care poate salva pe termen lung Marea Britanie. În anii următori s-ar putea ca cei care conduc Marea Britanie să fie indienii. Marea Britanie va deveni un fel de sucursală a Indiei, pentru că se preconizează că această țară asiatică va avea o economie foarte puternică, clasată pe locul 2 mondial, după China”.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background