Vasile Bănescu: „Vedetismul în biserică nu-și are nicio justificare!”

Postat de pe 21 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a acceptat invitația de a vorbi în exclusivitate despre rigorile și binefacerile postului Crăciunului, viziunea asupra vieții românilor ortodocși la finalul unui an greu, dominat de spectrul războiului, respectiv despre ultimele incidente publice ce pot afecta imaginea BOR, cum le administrează Biserica noastră și ce semnificație le oferă.

Vin sărbătorile de iarnă, vine Crăciunul sfânt! Îndemnul de Crăciun este să fim mai buni, mai toleranți. În acest context, Biserica era mereu în centrul sărbătorilor, garantă a acestui îndemn; dar anul acesta sărbătorile sunt umbrite de amenințarea războiului, de neajunsurile cetățenilor, dar în special de scandalurile nesfârșite ce implică BOR.

Au existat două mari scandaluri care au dezechilibrat societatea română și biserica în ultima perioadă, iar mass-media nu a făcut nimic altceva decât să ațâțe focul vrajbei și să adopte o atitudine dedicată spectacularului și deloc profesionistă, după cum a afirmat Cozmin Gușă. Este vorba despre scandalul exagerat prin mediatizarea excesivă a declarațiilor preotului Călin și despre cum au fost atrași în dispută și alți înalți ierarhi nevinovați. Al doilea scandal l-a avut ca protagonist pe călugărul Calistrat.  

Întrebarea care se impune este următoarea: nu ar fi fost mai potrivit ca protagoniștii acestor scandaluri să fie sancționați mai dur, având în vedere că au afectat imaginea Bisericii ca instituție? „În primul rând, țin să semnalez contradicția în termeni între monah și megastar monah, între monah și vedetă clericală. Nu mai vorbim despre anti-creștina atitudine de a lovi pe cineva, mai ales dacă e vorba de o femeie, suferindă sau nu, cum s-a încercat diminuarea acestei situații. Cert este că s-a greșit și atunci când vorbiți despre o necesară fermitate, vă însoțesc până la capăt”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.  

Întrebat despre mecanismele de defensivă ale Bisericii în fața campaniei de defăimare a instituției, Vasile Bănescu subliniază faptul că polarizarea societății, alimentată de factorul politic și chiar de conspiraționism, strică întregul scop al comuniunii Bisericii cu societate civilă, uniune ce are ca numitor comun Evanghelia lui Hristos. „Dacă românii ar citi mai mult Evanghelia, ar înțelege unde este adevărul: în cuvintele lui Hristos, în discernământul despre care ne vorbește Sf. Pavel, în echilibru, în solidaritate, și nu în aceste confruntări și răstigniri publice de o parte și de alta”, concluzionează Vasile Bănescu.  

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background