Ursula anunță că UE a transferat 1,5 miliarde de euro către Ucraina folosind activele înghețate ale Rusiei

Postat de pe 27 iulie 2024

Transferul este primul de acest fel în cadrul noii scheme bazate pe activele imobilizate ale Rusiei, estimate la 210 de miliarde de euro în întregul bloc. Ungaria a amenințat inițial că își va exercita dreptul de veto și va bloca întreaga inițiativă. Dar luna trecută, statele membre au găsit o cale legală pentru a ocoli acest obstacol, argumentând că Ungaria s-a abținut de la acordul din mai și, prin urmare, nu are dreptul de a participa la următorii pași. scrie Euronews

Uniunea Europeană a trimis 1,5 miliarde de euro Ucrainei folosind veniturile extraordinare obținute din activele Băncii Centrale Ruse care rămân imobilizate ca parte a sancțiunilor de amploare ale blocului.

90% din asistența financiară va ajuta Kievul să cumpere mai multe arme, muniții și sisteme de apărare aeriană, de care țara are nevoie urgentă pentru a respinge avansurile trupelor invadatoare din est. Restul de 10% vor contribui la eforturile de reconstrucție, în special la infrastructura energetică, grav afectată de atacurile necruțătoare ale Rusiei.

Bruxelles-ul se îngrijorează că distrugerea pe scară largă a rețelei electrice a Ucrainei ar putea declanșa o criză umanitară și un nou exod migrațional în timpul iernii.

„UE este alături de Ucraina”, a declarat vineri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Nu există un simbol sau o utilizare mai bună pentru banii Kremlinului decât a face din Ucraina și toată Europa un loc mai sigur pentru a trăi”.

Anunțul marchează primul transfer de bani în cadrul noii scheme bazate pe activele imobilizate ale Rusiei, estimate la aproximativ 210 de miliarde de euro în bloc. Proiectul fără precedent a durat multe luni până când statele membre au ajuns la un acord asupra textelor legale în mai .

Ungaria, un oponent vocal al ajutorului militar acordat Ucrainei, a amenințat inițial că își va exercita dreptul de veto și va bloca întreaga inițiativă. Dar luna trecută, statele membre au găsit o cale legală pentru a ocoli acest obstacol, argumentând că Ungaria s-a abținut de la acordul din mai și, prin urmare, nu are dreptul de a participa la următorii pași.

Pe atunci, s-a anunțat că primul transfer va avea o valoare de 1,4 miliarde de euro. Vineri, suma a fost actualizată la 1,5 miliarde de euro, probabil din cauza variațiilor ratelor dobânzilor.

Veniturile extraordinare, pe care Moscova nu este în drept să le obțină din cauza sancțiunilor adoptate la începutul lui 2022, provin de la Euroclear, un depozitar situat la Bruxelles, care deține majoritatea activelor imobilizate.

Următorul transfer va avea loc în martie 2025, a spus Comisia.

În mod crucial, cele 1,5 miliarde de euro vor fi conectate direct la bugetul Ucrainei. Aceasta diferă de asistența militară anterioară pe care blocul a condus-o în cadrul Facilității europene pentru pace (EPF), care rambursează parțial statelor membre pentru armamentul donat Kievului.

EPF a fost blocat de Ungaria de mai bine de un an, ducând la paralizarea a 6,5 ​​miliarde de euro și exasperarea celorlalte capitale. La începutul acestei săptămâni, Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, a descris blocajul drept „pur rușinos”.

Cu speranța unei rezoluții aproape pierdute, UE a făcut echipă cu SUA pentru a stabili un împrumut de 50 de miliarde de dolari Ucrainei folosind activele imbolizate drept garanție. Planul avansează, dar detaliile tehnice sunt încă nerezolvate. UE își reînnoiește sancțiunile la fiecare șase luni, ceea ce înseamnă că, dacă Ungaria sau altcineva ar împiedica reînnoirea la un moment dat în viitor, activele ar fi dezghețate și împrumutul s-ar destrama.

Comisia a propus două opțiuni pentru a păstra cercul și a asigura o mai mare predictibilitate: activele vor rămâne permanent imobilizate până când Rusia va fi de acord să despăgubească Ucraina pentru daune (o reînnoire nedeterminată) sau sancțiunile asupra activelor vor fi reînnoite pentru perioade mai lungi (pentru de exemplu, 18 luni în loc de șase).

Discuțiile cu privire la opțiuni sunt în faze incipiente și se așteaptă să continue după vacanța de vară. Încă o dată, va fi necesară unanimitatea.

sursă: Euronews


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background