UDMR nu va face pragul la europarlamentare, dar va candida pe liste comune cu PSD sau PNL

Postat de pe 17 ianuarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Ciprian Purice a analizat potențialul UDMR-ului în cadrul alegerilor de anul acestora.

UDMR-ul a rezultat din celebra invenție stalinistă numită Regiunea Autonomă Maghiară, care cuprindea Harghita, Covasna și o parte din Mureș. Statul comunist de atunci a înțeles pericolul și a realizat reorganizarea teritorială, creând astfel județele pe care le avem și astăzi. UDMR a fost reînființat în 1990 ca partid etnic strict pentru a fi un corespondent politic al Regiunii Autonome Maghiare divizată odată cu înființarea județelor. Astăzi, partidele etnice nu mai sunt la modă nicăieri în Europa sau în lume.

„Structura politică a anului 2024 va forța UDMR-ul să dea testul supraviețuirii. Dacă UDMR nu reușește să facă pragul la europarlamentare, până la alegerile locale și parlamentare se va sparge!”, a anunțat Ciprian Purice. UDMR-ul nu ar avea o problemă în a-și menține primăriile și consiliile județene. În schimb, la europarlamentare UDMR-ul nu va mai fi ajutat să atingă pragul electoral necesar, în felul acesta dându-și obștescul sfârșit. Pentru prima dată după multe runde de alegeri, UDMR-ul intră în cursa electorală din opoziție, fără să aibă acces la anumite taine ale guvernării. În plus, intră în concurență cu alte partide maghiare care sunt cotate destul de bine și care vor ciupi din electoratul UDMR.

Așadar, e foarte posibil ca UDMR-ul să dispară ca formațiune politică, însă oamenii din partid își vor putea continua cariera politică în alte funcții și alte partide. Așadar, este posibil ca UDMR-iștii să candideze pe liste comune cu PSD și PNL la parlamentare. În mod cert, însă, UDMR-ul nu va mai avea candidat la prezidențiale.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background