Ucraina impune restricții la granițe, protestele bubuie în Bruxelles și în Franța

Postat de pe 26 februarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

Au izbucnit mai multe proteste în Europa, „scânteia” declanșatoare fiind reprezentată de dorința de a fi implementată politica agricolă comună la nivelul întregii Uniuni Europene. În emisiunea sa de pe Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat desfășurarea protestelor și a vorbit despre ultra-securizarea graniței ucrainene, măsură adoptată pentru a stopa fenomenul exodului bărbaților din Ucraina.

Ucraina a impus restricții la frontieră: nu mai permite apropierea bărbaților la o distanță mai mică de 5 km de graniță. Altfel spus, ucrainenii, dar și oamenii de altă naționalitate, dar cu cetățenie ucraineană, sunt, practic, ținuți captivi în interiorul Ucrainei. De ce? Pentru că e nevoie de toți cetățenii apți de luptă pentru a face față războiului, iar tendința este ca mulți dintre aceștia să părăsească țara.

Între timp, s-au declanșat ample proteste la Bruxelles, concomitent cu organizarea unui summit, la care vor participa Miniștrii Agriculturii din statele membre UE. În cadrul acestui consiliu se va discuta despre implementarea politicii agricole comune, ceea ce-i nemulțumește pe cetățenii bruxellezi și nu numai. Florin Barbu, care va reprezenta România, dorește să propună modificarea politicii agricole comune a UE. Inclusiv comisarul UE în domeniul agriculturii a vorbit despre politica păguboasă de eco-sustenabilitate, care pune în pericol siguranța alimentară a Uniunii. Nu ar trebui din start să existe o politică agricolă comună a UE, pentru că fiecare țară membră are propriile particularități, propriul grad de dezvoltare și de dependență față de domeniul agriculturii.

Polonezii, care săptămânile trecute au demarat ample proteste la granița cu Ucraina, acum blochează trenurile care transportă cereale ucrainene și răstoarnă vagoanele încărcate cu grâne. La Varșovia deja s-au organizat proteste împotriva Ucrainei și a politicilor sale. În contrast, guvernanții din România neagă intrarea cerealelor ucrainene pe teritoriul României și toată această discuție tinde să devină un subiect tabu. Când au ieșit și românii la protest, acțiunile din stradă au fost stopate rapid, cu intervenția autorităților coordonate de factorul politic.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background