Trump își consolidează răspunsul industrial în fața Chinei. Singurul producător integrat de pământuri rare din SUA, în buzunarul Pentagonului
Postat de Gold FM Radio pe 14 iulie 2025
O companie care exploatează materiale strategice – pământurile rare – a intrat în buzunarul Pentagonului. Ministerul american al Apărării a devenit principalul acționar al MP Materials.
Dominația Chinei asupra pământurilor rare
Scopul acestui parteneriat este de a crea o industrie națională de magneți permanenți pentru a reduce dependența de China în competiția tehnologică.
Confruntate cu dominația Chinei pe piața pământurilor rare, Statele Unite își intensifică răspunsul industrial. Departamentul american al Apărării (DoD) a încheiat un parteneriat strategic cu MP Materials, singurul producător integrat de pământuri rare din Statele Unite.
Cu scopul de a a construi o industrie internă de magneți permanenți, care sunt esențiali pentru tehnologiile de apărare și vehiculele electrice.
În cadrul acordului, Pentagonul va deveni cel mai mare acționar al companiei și va investi câteva miliarde de dolari. MP Materials a declarat că acordul va fi „transformațional (…) și va accelera drastic dezvoltarea unui lanț de aprovizionare cu pământuri rare magnetice de la un capăt la altul în Statele Unite și va reduce dependența de sursele străine”, notează SudOuest.
Datorită unui „pachet de investiții de mai multe miliarde de dolari” și „angajamentului pe termen lung al DoD”, compania intenționează să lanseze construcția unei a doua fabrici de magneți de îndată ce va fi identificată o locație.
Pentru sectorul apărării dar și cel privat
Producția, programată să înceapă în 2028, este destinată să deservească clienți atât din sectorul apărării, cât și din sectorul privat. MP Materials va avea astfel o capacitate totală de 10.000 de tone pe an, pe lângă infrastructura sa existentă de la Mountain Pass (California). Aceasta este prezentată ca a doua cea mai mare locație de extracție a pământurilor rare din lume.
În detaliu, acordul prevede ca DoD să achiziționeze echivalentul a 400 de milioane de dolari în acțiuni preferențiale convertibile nou emise și un drept de a cumpăra acțiuni ordinare la un preț de 30,03 dolari pe acțiune. În final, se preconizează că DoD va deține 15% din MP Materials, devenind astfel cel mai mare acționar al acesteia.
Joi, în jurul orei 18.45, acțiunile MP Materials de la Bursa din New York erau în creștere cu peste 50%, la 45,23 dolari. Ministerul s-a angajat, de asemenea, să plătească un preț minim de 110 dolari pe kilogram (prețul este în prezent de aproximativ 60 de dolari) timp de zece ani pentru producția sa de NdPr (un aliaj de neodim și praseodim utilizat în special în motoare și generatoare) pentru a „reduce riscurile asociate cu speculațiile din afara pieței” și pentru a „asigura un flux stabil de lichidități” pentru companie.
De asemenea, se va asigura că toți magneții produși de cea de-a doua fabrică (denumită 10X) sunt achiziționați timp de zece ani de la finalizarea construcției acesteia.
Subiect sensibil pentru Trump
Pământurile rare (17 materii prime descoperite în Suedia la sfârșitul secolului al XVIII-lea, fiecare cu proprietăți diferite) sunt strategice, deoarece sunt esențiale pentru economia viitorului, în special pentru tehnologiile de tranziție energetică și electronice.
Președintele american Donald Trump acordă o mare importanță acestui subiect, pe care l-a plasat în centrul unui acord de ajutor SUA american cu Ucraina, în februarie, și al negocierilor comerciale actuale cu China. Liderul de la Casa Albă are un ochi și pe Groenlanda, care deține 36,1 milioane de tone de resurse de pământuri rare, potrivit Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS).
sursă: activenews.ro