Trafic și fraudă în Ucraina și Bulgaria – scandal uriaș în timp ce Zelensky cere mai mult armament

Postat de pe 11 octombrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal la Radio Gold FM, au fost devoalate frauda și traficul de armament dinn Ucraina și Bulgaria. Autoritățile din Bulgaria au destructurat o rețea militară care trimitea armament rușilor care luptă în Ucraina. Zelenski cere bani de la București, în timp ce doi oficiali din Ministerul Apărării din Ucraina sunt suspectați că au deturnat banii pentru armament.

Bulgaria a anunţat că a destructurat o grupare criminală formată din 12 persoane de diferite naţionalităţi, care era specializată în exportul ilegal de echipamente militare pentru unităţile de elită ruse care luptă în Ucraina. Ministerul de Interne, Parchetul şi serviciile de informaţii de la Sofia au comunicat despre o operaţiune desfăşurată în comun, care a dus la destructurarea unei scheme ilegale de transfer de produse cu dublă utilizare – militară şi civilă – din Bulgaria în Rusia, eludând astfel sancţiunile UE împotriva Moscovei. Reţeaua infracţională era implicată în exportul de diverse echipamente, cum ar fi vizoare optice, binocluri, telemetre cu laser, staţii radio de aviaţie şi software militar specializat. Au fost confiscate bunuri în valoare de 2 milioane de euro.

Doi oficiali ai Ministerului Apărării din Ucraina sunt suspectați că au deturnat peste 6 milioane de euro pentru achiziționarea de veste antiglonț. Corupția este, de fapt, mult mai mare. Știrile acestea apar exact acum, după vizita lui Zelenski la București, prilej cu care președintele ucrainean nu a ratat ocazia de a mai cere ajutor financiar sau militar fraților români.

Un traficant a ajuns principalul furnizor privat de arme al Ucrainei. Kievul a apelat la el, deşi Zelenski l-a numit „criminal”, scrie New York Times. Serhii Pashinski, un fost parlamentar ucrainean, este în prezent șeful asociației ucrainene pentru comerțul cu arme. Vânzările companiei sale, Ukrainian Armored Technology, au crescut de la mai puțin de 3 milioane de dolari înainte de război la sute de milioane de dolari astăzi, potrivit unei anchete publicate de The New York Times. Din februarie 2022, compania a livrat armatei ucrainene bombe, gloanțe şi muniţii cumpărate din Europa şi a devenit unul dintre cei mai de încredere furnizori de armament ai Kievului.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background