SRS: Să-l întrebăm pe Soros ce are de gând cu Moldova, doar așa vom pricepe ce avem de făcut cu “RO+MD=RO”

Postat de pe 6 decembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de marți, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a vorbit despre unirea Moldovei cu România, proiect descris în dezbaterile GOLD FM din ultimul an ca ”RO+MD=RO”, prin prisma declarațiilor de susținere ale lui Marcel Ciolacu, dar și ale fostului premier moldovean Vlad Filat, dacă și în ce condiții s-ar putea realiza în contextul situației economico-energetice gravissime a Moldovei și a cvasi-dependenței acesteia de România.

Dezbaterea a pornit de la faptul că a fost adusă în prim plan declarația curajoasă și clară a lui Marcel Ciolacu care a afirmat că susține integrarea Moldovei în UE și că cea mai bună soluție ar fi ca Moldova să se unească cu România. Acesta este un proiect de care am putea beneficia în urma războiului din Ucraina. Pe de altă parte, Vlad Filat, fost prim ministru al Republicii Moldova, a ieșit și el în față cu declarații similare, susținând faptul că moldovenii ar trebui să fie pragmatici și să se reintegreze în România, pentru că se confruntă deja cu o criză economică devastatoare și altă soluție nu există.

Republica Moldova reunită cu România – proiect imposibil?

Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu are o altă părere, și anume că nu este momentul pentru o unire acum. El consideră că va veni acest moment potrivit la un moment dat, însă e clar că nu acum. „În primul rând, ca să se întâmple așa ceva, ar trebui să existe o voință politică în Basarabia, ori asta nu există. Sub 40% dintre basarabeni au exprimat că-și doresc reîntregirea cu România, iar restul ori sunt împotrivă, ori nu se pronunță” este un prim argument pe care l-a oferit jurnalistul pentru a-și susține pledoaria.

Un al doilea motiv pentru care nu este deloc realistă această unire, din punctul de vedere al lui Sorin Roșca Stănescu, este faptul că „am integra în România două republici secesioniste, nerecunoscute de nimeni din comunitatea internațională civilizată, dar recunoscute de Federația Rusă. Este vorba de Găgăuzia și de Tiraspol”. În plus față de aceste argumente, SRS a subliniat că o posibilă unire cu Moldova la momentul actual ar însemna ca România să găzduiască între granițele ei o minoritate uriașă de ruși. Contextul actual, extrem de tensionat și marcat de multiple dezechilibre în zona estică, nu ar permite reintegrarea Moldovei în România, potrivit jurnalistului.

Republica Soros

Moldova este astăzi condusă de o rețea de tip Soros, conform spuselor lui Cozmin Gușă. „Ca să nu ne mai batem capul, poate ar fi bine să-l întrebăm chiar pe George Soros ce interese are cu Republica Moldova. Să-l întrebăm dacă vrea ca Republica Moldova să se reîntregească cu patria mamă sau nu. Sau poate vorbim cu Sandra Pralong, care este în continuare o antenă inteligentă, atentă, activă a lui George Soros”, a sugerat Sorin Roșca Stănescu. Vor accepta oare moldovenii atât de influențați din partea rusească să fie conduși la nivel administrativ de Soros? „Cine știe democrații din SUA, care în mare măsură sunt conduși din umbră de George Soros, ce intenții au? Cine știe ce doresc ei, în final, să pună pe masa negocierilor? Acolo, pe masa negocierilor, pot fi puse multe piese, inclusiv Moldova. De-asta spun să-l întrebăm pe Soros”, a declarat Sorin Roșca Stănescu la finalul emisiunii.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background