„Șobolanii părăsesc corabia actorașului”. Ucraina lui Zelenski se scufundă încet, dar sigur!

Postat de pe 2 februarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În Ucraina și SUA au avut loc o serie de percheziții fără precedent în istoria celor două state. La Washington, protagonistul scandalului este chiar Joe Biden, președintele Americii, anchetat în urma descoperirii unor dosare clasificate în reședința sa și într-un birou privat deținut de acesta. La polul opus, administrația de la Kiev este zdruncinată zdravăn, întrucât autoritățile au luat la puricat casa și firmele miliardarului Igor Kolomoisky, cel care „l-a făcut om mare” pe actorașul Volodymyr Zelenski. În prima parte a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Adrian Severin a analizat aceste percheziții intempestive pe axa SUA-Ucraina și a explicat în ce cheie poate fi decodificat acest spectacol, având în vedere și contextul războiului.

Analistul Adrian Severin consideră că ceea ce se întâmplă acum la Kiev reflectă cu acuratețe haosul care se abate asupra tuturor statelor care se află într-un război care merge prost. „Ceea ce vedem la Kiev este o imensă agitație care nu poate să aibă altă cauză decât emoțiile șobolanilor care simt că se află pe o corabie în curs de scufundare”, a punctat Adrian Severin. Pare că Ucraina este încă o victimă a clanurilor corupte care guvernează.

Ucraina este etichetată cu acest atribut de „sclavă a clanurilor corupte” și din cauza lipsei procesului de desovietizare. „Acolo unde două civilizați aparținând unor timpi istorici diferiți se întâlnesc, la acea linie de contact apare crima organizată, corupția, traficul ilicit. În Ucraina avem societatea de tip sovietic și cea de tip capitalist” este modul în care fostul Ministru de Externe Adrian Severin a creionat realitatea din Ucraina anului 2023.

Mai mult decât atât, fenomenul corupției care a cariat statul ucrainean a fost ațâțat de Occident, crezându-se în mod eronat că în acest fel poate fi redusă substanțial influența Rusiei post-sovietice asupra teritoriului și asupra civilizației, potrivit explicațiilor lui Adrian Severin. Cu alte cuvinte, occidentalii au pus paie pe focul conflictului dintre milionarii ucraineni și miliardarii ruși, aflați în concurență neloială, oferindu-le oligarhilor din Ucraina sprijin politic. Statele din Occident au sprijinit Ucraina încă din timpul Revoluției Portocalii, însă scopul nu era emanciparea Ucrainei în vederea restructurării ei ca un stat democratic, independent, desovietizat, ci s-a dorit instalarea unei conduceri pro-occidentale.

Din acest raționament dezvoltat pe larg de către Adrian Severin rezultă că justiția de la Kiev este o justiție falsă, un mecanism ce încearcă să elimine din joc unele personaje care devin fie țapi ispășitori ai mersului deficitar al războiului, fie personaje incomode care trebuie înlăturate înainte de a deveni acuzatori la adresa celor care au inflamat războiul. Din moment ce Ucraina s-a transformat peste noapte într-un fel de avanpost al SUA, este normal ca tot ce se petrece acolo să aibă reverberații și în America și viceversa.

Din documentele secretizate ascunse de Biden reiese marea corupție din SUA, dar și corupția politică, adică se dau pe față demersuri precum cel privind schimbarea procurorului din Ucraina, cel privind înființarea unor centre secrete ale CIA, cel privind crearea unor laboratoare de armament chimic prin diverse colțuri ale lumii. „Sunt două pierderi grave pe care America le-a suferit în ultima perioadă: a pierdut orice autoritate morală de a mai apăra sau de a se pronunța în domeniul ce ține de drepturile omului și a pierdut capacitatea de a mai fi credibilă în raporturile cu partenerii de negocieri. Ceea ce vedem la Washington, agitația aceasta juridico-politică, este reflexia acestor două înfrângeri majore cu caracter strategic”, a concluzionat Adrian Severin, oferind o imagine panoramică a forfotei din SUA.  

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background