Sfidarea Ucrainei: Continuă demersurile pentru distrugerea Deltei!
Postat de Gold FM Radio pe 16 februarie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
Apropo de operațiunile de dragare desfășurate de ucraineni pe Canalul Bâstroe, se pare că între timp a ieșit public și Ministrul de Externe cu o declarație referitoare la această operațiune ce amenință echilibrul ecologic al Deltei Dunării, după cum a anunțat Iosefina Pascal în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, difuzată la Radio Gold FM.
Ieri, Sorin Grindeanu a confirmat că se fac lucrări pe Canalul Bâstroe, somându-l pe Bogdan Aurescu să dea explicații cu privire la această situație deosebit de problematică pentru România. În urmă cu aproximativ un deceniu, s-a petrecut o situație similară, însă atunci demersurile pornite de ucraineni au fost stopate. Acum, însă, ucraineni invocă motivul războiului pentru a putea obține acces pe Canalul Bâstroe. Chiar ei au spus că unul dintre motivele pentru care au demarat aceste lucrări este reprezentat de interesul lor militar de a putea transporta nave în zonă. Automat, acest lucru poate atrage România în conflictul ruso-ucrainean, ceea ce este deosebit de grav.
Se pare că activiștii, care altădată au protestat pentru a preveni distrugerea rezervației naturale din Delta Dunării, acum au muțit brusc, fiind interesați să militeze doar pentru Ucraina. Să nu uităm, totuși, că am ajutat și ajutăm suficient de mult Ucraina, donând sume considerabile (peste 400 de milioane de euro) chiar de la începutul conflictului. La schimb primim sfidare și, din marea generozitate a ucrainenilor, mai și riscăm să intrăm într-un conflict pe care nu ni-l dorim sub nicio formă.
Declarațiile Ministrului de Externe, Bogdan Aurescu
Într-un moment de revelație subită, Bogdan Aurescu și-a dat seama cât de gravă este situația și în ce pericol major este pusă țara și a declarat următoarele: „România nu este de acord ca Ucraina să facă lucrări de dragare pe Canalul Bâstroe. Poziția oficială a României va fi trimisă azi Comisiei Europene”. Comisia Europeană a cerut României să-și exprime public poziția cu privire la această lucrare demarată de ucraineni, însă pare mai mult că ne-ar constrânge să acceptăm. Rămâne de văzut dacă refuzul Ministerului de Externe va fi primit bine sau mai puțin bine de către Comisia Europeană.
„Dacă tot fiecare face ce vrea, ce ne facem dacă ucrainenii o să-și continue lucrările fără să țină cont de poziția României? Sau ce ne facem dacă se dă o directivă de la nivel european că trebuie să includem brațul Chilia și Bâstroe în rețeaua transeuropeană?”, a pus problema jurnalista în încheiere.
Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro