Severin: Iohannis are un dublu păcat: protejează interesele externe în România și nu susține România în Europa!

Postat de pe 15 decembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Președintele Klaus Iohannis a devenit vedeta săptămânii! În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Adrian Severin a analizat ultimele acțiuni și declarații ale lui Klaus Iohannis referitoare la Austria și contextul veto-ului la intrarea României în spațiul Schengen. S-a vorbit despre cum ar fi trebuit să acționeze în mod eficient un președinte de țară, dar și despre care are putea fi consecințele comportamentului politic românesc din ultimele săptămâni.

Klaus Iohannis nu avea în fișa postului niciun fel de atribuții directe în ceea ce privește problema Schengen, însă el și-a asumat astfel de atribuții, încălcând, practic, Constituția, potrivit spuselor lui Adrian Severin. Chestiunile externe trebuie să fie gestionate de Guvern cu aprobarea Parlamentului. În consecință, principalii vinovați pentru eșecul aderării României la Schengen sunt cei din guvern, pentru că nu și-au îndeplinit obiectivul și pentru că au mințit parlamentul că, dacă se va renunța la supremația Constituției, vom putea intra în Schengen.

Președintele este reprezentantul simbolic al țării pe care o conduce, statut care îl obligă să creeze un context favorabil avansării intereselor noastre, lucru pe care Klaus Iohannis nu l-a făcut. El mai degrabă a acționat împotriva intereselor statului, ceea ce înseamnă că nu și-a onorat misiunea. „A protejat interesele străine în România și nu a protejat interesele României în Europa”, și-a rezumat Adrian Severin raționamentul. Iohannis vine și își descurajează propria echipă și propriul popor, oferind garanții de siguranță celor care ne-au nedreptățit.

Analistul a punctat faptul că afirmațiile potrivit cărora ni s-a refuzat accesul în spațiul Schengen sunt complet eronate. „Noi deja suntem în spațiul Schengen; am intrat imediat cum am semnat contractul de aderare. Ceea ce se pune în discuție este respectarea exercitării dreptului nostru. Noi suntem împiedicați să ne exercităm dreptul!”, a clarificat Adrian Severin. Această încălcare a obligațiilor pe care statele membre ale UE le au deschide calea către o acțiune la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În plus, România ar trebui nu să nu boicoteze, după cum sugerează președintele, ci ar trebui să nu mai tolereze încălcarea legii de către niște agenți ai intereselor capitalului străin. Cu toate acestea, există dubii majore că guvernul va întreprinde o astfel de acțiune de amploare, deși noi, ca români, avem tot dreptul și chiar ar trebui să ne apărăm.  

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background