Serghei Lavrov: Guvernul de la Chișinău o ia pe urmele celui de la Kiev

Postat de pe 2 martie 2024

Autor: Marius Ghilezan

Prezent la Forumul Diplomatic din Antalya, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că “guvernul de la Chișinău îndreaptă Moldova pe calea Ucrainei,” relatează agenția rusă de presă TASS, citată de Libertatea.

„Reluarea formatului de negociere 5+2 privind reglementarea transnistreană ne va permite să continuăm căutarea unor soluții reciproc acceptabile, menținând în același timp integritatea teritorială a Moldovei, dar conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă pentru totdeauna acest instrument,” a declarat ministrul rus de externe. „Am făcut apel la regimul de la Chișinău, condus de cetățeni români, care nu ascund faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să înceteze să blocheze procesul de negociere,” a menționat el. „Conducerea Transnistriei a vorbit despre asta de multă vreme: formatul 5+2 a făcut posibilă luarea în considerare a intereselor pridnestrovienilor, în contextul păstrării integrității teritoriale a Moldovei. Tocmai pentru reluarea acestui format solicită Transnistria, iar conducerea românească de la Chișinău încearcă să distrugă acest format odată pentru totdeauna,” a explicat Lavrov. Ministru rus s-a plâns că guvernul Maiei Sandu încalcă toate drepturile minorității ruse.

Formatul e în favoarea Republicii Moldova, dar liderii de la Chișinău nu-și dau seama

Declarația lui Lavrov vine în contextul cererii formulate de Congresul Deputaților din Transnistria, un for informal, de ajutor din partea Rusiei, după ce guvernul de la Chișinău a impus taxe vamale prin noul Cod Vamal.

Formatul 5+2 include reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor în procesul de negociere – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite. Scopul negocierilor în formatul 5+2 este de a elabora parametrii unei soluționări cuprinzătoare, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru Transnistria în componența Moldovei.

Formatul caută o formul de autoguvernare pentru ținutul transnistrean, care n-a făcut parte niciodată din Republica Moldova.

sursă: newstand.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background