Seminarul de la București al ucrainenilor s-a fâsâit, dar atacurile la presa liberă se vor înteți!

Postat de pe 8 iunie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Ion Spânu a pus sub lupă ofensiva propagandiștilor din Ucraina, ce organizează azi la București un seminar despre dezinformare și combaterea fake-news, speakerii fiind persoane ce practică manipularea mediatică, aceiași care cer înscrierea pe ‘lista morții’ a oricui contrazice retorica oficială ucraineană.

În cursul zilei de ieri, în cadrul emisiunii sale, Cozmin Gușă a semnalat că va urma un seminar în care un grup de ucraineni, cu diverse funcții în guvern sau în mass media din țara lor de baștină și cuprinzând inclusiv oameni din spatele controversatului site Myrotvorets, este invitat să vorbească despre cum ar trebui să fie făcută presa cu adevărat. Vestea s-a rostogolit în presa din România și în alte medii și, spre seară, organizatorul evenimentului de la București i-a dat un mesaj lui Sorin Roșca Stănescu, membru al Consiliului de Onoare al Clubului de Presă, spunându-i că va primi la întâlnire și delegați din partea Clubului de Presă.  

Andrei Gușă și Iosefina Pascal au luat parte la eveniment și au relatat succint ce s-a discutat. S-a pornit de la planul Ucrainei de a adera la UE, prezentându-se ce demersuri și campanii au fost înfăptuite în acest scop. Dezbaterea a atins și unele subiecte sensibile pentru români, dintre care Iosefina a menționat situația minorităților românești din Ucraina și drepturile creștinilor ortodocși din Ucraina, probleme adresate de Andrei Gușă. S-a descoperit că inițiativa aceasta a fost finanțată direct de către statul ucrainean. Totodată, multe dintre adevărurile care se spun despre Ucraina (că ucrainenii primesc mult prea mult ajutor în detrimentul statelor care oferă acest ajutor necondiționat, că Ucraina ar fi o dictatură etc.) sunt încadrate din start de această organizație ca fiind propagandă rusească.

Strategic Communication and Countering Disinformation, instituție ai cărei delegați au venit astăzi la București, se ocupă chiar de practici pe care pretinde că le combate, adică de dezinformare și de emitere de fake news-uri, Ion Spânu amintind de știrea oribilă și falsă în care se prezenta cum o fată de 15 ani, rănită grav la genunchi, s-a urcat la volanul autoturismului în care se afla pentru a-i duce la spital pe ceilalți pasageri răniți de ruși. Printre participanți, se numără o serie de secretari și de șefi de pe la ministere sau de pe la structurile ce țin de departamentele de informare și interacțiune cu publicul, neavând nicio tangență cu presa, ba dimpotrivă, putând fi susceptibili că vor să răspândească propaganda ucraineană.

Organizația aceasta venită la București, chipurile care dorește combaterea dezinformării și a fake news-urilor, pare a fi axată mai mult pe propagandă decât pe adevăr, pierzând cu totul esența jurnalismului. Prezența membrilor din Clubul de Gândire GOLD le-a dat peste cap planul ucrainenilor, însă le-a reușit operațiunea de cenzurare a presei, pentru că au declarat clar și răspicat că emiterea adevărului despre excesele și abuzurile din Ucraina devin subiecte tabu, jurnaliștii care abordează astfel de subiecte devenind blamabili. În Letonia deja după o astfel de întâlnire s-a înființat o instituție omoloagă care cenzurează presa. În România, acest sistem de cenzură s-a consolidat în jurul brand-ului Radio Europa Liberă, finanțat de Congresul American, potrivit spuselor lui Ion Spânu.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background