Scandal uriaș la examenul de Bacalaureat! Subiecte scurse în presă înainte de examen

Postat de pe 28 iunie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, Iosefina Pascal a prezentat cum elevii de clasa a12-a au fraudat examenul de bacalaureat, obținând acces la subiecte cu câteva ore înainte de examenul propriu-zis. Pe lângă faptul că subiectele au fost teribil de ușoare, un sfert dintre elevi nu au promovat „examenul maturității”.  

Subiectele de anul acesta de la Evaluarea Națională și de la examenul de bacalaureat au fost aberant de ușoare, pentru unii jignitor de ușoare, însă vedem totuși că ele sunt fidele realității din sistemul de învățământ și nivelului educațional din România. Fostul Ministru al Educației, Daniel Funeriu, comenta într-o postare referitor la Evaluarea Națională că „pentru a lua nota 4 la matematică cel mai greu exercițiu era să poți calcula două treimi din 12. Ca să treci de la 4 la 7, pentru a rezolva cel mai greu exercițiu trebuia să știi că un cerc are 360 de grade și să nu greșești împărțirea lui 360 la 8.În aceste condiții 35% din copiii de clasa a VIII-a au luat note sub 6. 15% nici nu s-au prezentat. Vă las pe voi să trageți concluziile”.

E de-a dreptul îngrijorător, pentru că în urmă cu 20-30 de ani subiectele erau cu mult diferite, mai dificile, iar elevii știau să le rezolve. La proba de la istorie, la bacalaureat, s-au formulat cerințe mult prea facile, având în vedere că discutăm, totuși, despre niște tineri în plină formare, care dau „examenul maturității”: „Se dă enunțul: ‘Transformarea Transilvaniei în Principat autonom…’ Întrebare de examen: ’Numiți Principatul autonom precizat în enunț’”, „Se dă enunțul: ‘domnii Țării Românești și Moldovei au dus o politică de alianțe antiotomane’. Întrebarea: ’Precizați din enunț o informație referitoare la politica externă a domnilor români’”, „Se dă enunțul A: ‘grecilor, bulgarilor, albanezilor, sârbilor, croaților etc , ocupați de otomani’. Provocarea uriașă pentru odraslele secolului 21: ‘Scrieți pe foaia de examen litera corespunzătoare enunțului care susține că popoarele balcanice sunt ocupate de otomani’”. Subiecte de tip „mură-n gură”, ceea ce este absolut aberant.

Cu toate că subiectele au fost atât de simple, un sfert dintre elevi nu au promovat bacalaureatul, iar medii de 10 au fost doar 400. Mai grav este că subiectele au apărut pe Internet în timpul examenului, apărând imagini în presă cu subiectele de la matematică, cel mai probabil făcute cu o cameră ascunsă. Nu s-a demarat nicio anchetă până în acest moment.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-30.png

Este foarte posibil să se fi scurs și subiectele de la proba de limba și literatura română, pentru că fraze sau cuvinte din exerciții au înregistrat un record de 100 de căutări pe Internet în intervalul de dinaintea susținerii acestei probe, chiar înainte cu 4-5 ore, și asta doar într-un singur județ. Deja vorbim de fapte penale ce ar trebui sancționate.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background