Sar scânteile unui nou conflict militar la granița dintre Kosovo și Serbia

Postat de pe 1 august 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În ediția de luni a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, a fost prezentată situația conflictuală recentă din Kosovo. Iosefina Pascal afirmă: „Eu nu cred că este bine să înceapă vreun alt focar militar de acest tip prin Europa. Ar fi dezastruos, de aceea spun că ne culcăm într-o paradigmă și ne trezim într-o cu totul alta”.

„BBC a dat o știre pe tema tensiunilor din Kosovo: Guvernul din Kosovo a amânat o măsură prin care voia să-i forțeze pe cei care locuiesc în Kosovo să-și pună plăcuțe de înmatriculare de Kosovo. Asta îi inflamează pe sârbi, dar nu cred că este motivul pentru care a început conflictul. Mișcarea aceasta în sine este simbolică”, informează Iosefina Pascal asupra unor premise ale conflictului recent reaprins dintre Kosovo și Serbia.

„De vreo două zile încoace se fac mișcări de trupe la granița dintre Kosovo și Serbia. Au fost mobilizate 60.000 de militari, plus avioane de luptă. Sigur că a tot fost ciondăneală acolo, de când a fost bombardată Serbia și de când și-au proclamat kosovarii independența”, dezvăluie Iosefina.

„Rușii îi susțin pe sârbi. Se pare că au trimis și ei câteva mii de militari acolo, cel puțin asta susțin sârbii”, spune Iosefina Pascal. Aleksandar Vucic, președintele Serbiei, a afirmat: „Vrem pace, dar nu va exista nicio predare. Serbia va câștiga dacă Kosovo va încerca să-i persecute pe sârbi”.

‘Pregătirile‘ anterioare declanșării conflictului

„Cu câteva zile înainte de începerea conflictului, au avut loc niște întâlniri. De exemplu, partea sârbă s-a întâlnit cu partea rusă, la fel cum un oficial din Kosovo s-a dus la Departamentul de Stat în SUA, la Washington, și s-a întâlnit cu Antony Blinken. Asta ne arată clar și fără echivoc că se cunoștea de ambele părți că tensiunile încep să escaladeze către punctul acesta militar”, demonstrează Iosefina.

„Un astfel de focar militar ar avantaja cumva NATO și respectiv Ucraina, pentru că i-ar forța pe ruși să își trimită acolo câteva efective de luptă. Dar, în final, un astfel de conflict înseamnă mai mulți morți, înseamnă o contribuție și mai mare la destabilizarea Europei”, indică Iosefina Pascal.

„Ușor, ușor o să ajungem la un scenariu halucinant, în care fiecare grupare dintr-un stat va dori să-și proclame independența și începem să ne batem toți cu toți, țări NATO cu țări NATO, țări NATO cu țări non-NATO și așa mai departe”, concluzionează Iosefina.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background