Rusia găsește metode să diminueze impactul sancțiunilor. Decăderea UE și SUA

Postat de pe 6 septembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a axat pe strategiile Federației Ruse în domeniul energetic, dar și pe situația Uniunii Europene și viitorul acesteia. Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu declară: „Nimeni nu se leagă de gât cu piatra de moară care se cheamă Federația Rusă”.

Întrebat despre situația actuală din Marea Britanie, SRS precizează că aceasta nu a ieșit cum și când trebuia din UE. Câțiva lideri, în frunte cu ex-premierul Boris Johnson, au dezinformat populația din Marea Britanie despre UE și au determinat-o să voteze pro Brexit. Cu toate acestea, nici liderii europeni nu și-au respectat promisiunile față de Marea Britanie.

Sorin Roșca Stănescu opinează că Marea Britanie este într-o degringoladă în acest moment: se prăbușesc bursele, este lovită de criza energetică și alimentară, la toate astea adăugându-se „biografia contorsionată” a noului premier și situația din Irlanda de Nord. Precaritatea forței politice poate afecta serviciul secret britanic și MI6, dar situația este contrabalansată de potențialul extrem de redus pe care îl are Federația Rusă în materie de agenți direcți și agenți de influență.

Rusia și strategiile sale pe plan energetic

Federația Rusă își sapă singură groapă, pentru că a căzut în capcană și s-a aruncat în războiul din Ucraina, conform spuselor lui Sorin Roșca Stănescu. Din punct de vedere al potențialului economic, Federația Rusă este similară cu Italia. Rezervele economice sunt limitate. Dacă vorbim de puterea militară, Federația Rusă este sub statele NATO și a ajuns să importe drone și rachete. În schimb, potențialul energetic este imens, reprezentând o armă redutabilă.

Totuși, dacă SUA și UE, la care se adaugă agenda G7, reușesc să plafoneze prețul la petrol și gaze, atunci Federația Rusă nu va mai dispune de potențialul financiar necesar pentru a purta pentru prea mult timp acest război fără să îngreuneze populația. SRS este de părere că Federația Rusă va pierde acest război.

Federația Rusă pare să facă mutări importante în apropierea granițelor sale administrativ-teritoriale. Așadar, Rusia își asigură o piață de desfacere pentru energie în China și India, țări unde sunt concentrate o foarte mare putere de consum și un număr foarte mare de oameni. Cu toate acestea, dacă va reuși planul plafonării prețurilor, nici India sau China nu vor mai cumpăra gaz rusesc și vor căuta un preț mai redus.

Europa împânzită de crize

Asistăm la o deteriorare a situației economice a statelor din UE, dar chiar și din SUA. Economia europeană și cea americană vor intra într-un picaj care va antrena consecințe dezastruoase și în statele asiatice. Dacă Washington trece printr-o criză, atunci marile consecințe vor fi în următorii câțiva ani în afara SUA. Celelalte state vor ‘plăti factura‘.

Deficitul de democrație afectează toate statele lumii, cel mai intens lovite fiind chiar statele care pretind a fi cele mai democrate. Există o cultură democratică în rândul populației, iar poporul este capabil și pregătit să-și apere drepturile. Așadar, nu este exclus ca pe viitor să izbucnească o confruntare între state și propriile populații. Se va face treptat o trecere de la guverne neomarxiste la guverne suveraniste care să apere dorințele poporului.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background