Romoșan: Opțiunea mea e AUR pe locul 1, urmat de SOS și PSD-PNL.

Postat de pe 2 aprilie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Petru Romoșan a analizat componența și potențialul electoral al listelor la alegerile europarlamentare ale PSD-PNL, AUR, ADU/USR, oferind un clasament în care a inclus un partid-surpriză.

Lista PSD-ului la europarlamentare, ce-i are în vârf chiar pe Mihai Tudose și Gabriela Firea, este de-a dreptul jalnică, în viziunea analistului Petru Romoșan, care i-a caracterizat ca „fripturiști” pe cei trecuți pe listă. În contrast, lista AUR-ului este una cu mult mai bună, însă are dezavantajul că riscă să epuizeze, practic, toate figurile politice renumite pe alegerile europarlamentare, partidul rămânând fără resursă umană pentru parlamentarele din România și pentru localele din alte mari orașe în afara Bucureștiului. AUR este forțat să aibă rezultate bune la locale, pentru că altfel riscă să devină irelevant la prezidențiale. Petru Romoșan a criticat înclinațiile legionare ale lui Claudiu Târziu, precum și susținerea din partea lui Dan Voiculescu pe care o are Ramona Bruynseels. USR-ul părea inițial o mișcare a unor tineri bine educați, dar s-a dovedit a fi o perpetuare a influenței securiștilor în politica românească. Deși par a fi o cantitate neglijabilă, USR-iștii pot influența chiar prezidențialele, dacă Nicușor Dan va câștiga alegerile pentru primăria capitalei.

Se pare că pe aceste liste nu au încăput oameni care au într-adevăr expertiză, care sunt respectați la nivelul PE și care au relații consolidate cu liderii statelor europene și nu numai, cum ar fi Adrian Severin sau Cristian Diaconescu. Una dintre explicațiile acestui fenomen ar fi tocmai mecanismul de funcționare a Parlamentului European, care este o instituție menită să simuleze democrația, când de fapt este o apărătoare a dictaturii tehnocrate. Mai mult decât atât, posturile din PE s-ar putea să coste. Cei care se înghesuie să-și asigure venituri babane în PE s-ar putea să rămână fără funcție, dacă Trump este reales în SUA și dacă retrage America din NATO, generând prăbușirea NATO și, implicit, a UE.

Similar cu opinia exprimată de Sorin Roșca Stănescu, Petru Romoșan nu este de acord cu introducerea în clasamentul Clubului de Gândire GOLD a partidelor PSD și PNL împreună, pentru că acest lucru oferă legitimitate și recunoaștere comasării. Petru Romoșan este de părere că AUR-ul se clasează pe primul loc, urmat de S.O.S-ul Dianei Șoșoacă, partid ce are, conform ultimelor sondaje, un scor de 5% (unii sociologi cotându-l chiar la peste 10-12%). Diana Șoșoacă va fi votată masiv de femei, mai ales după atacurile extrem de dure ale soțului ei la adresa sa. Mai mult decât atât, Diana Șoșoacă va candida la primăria Iașiului și are șanse foarte mari să câștige, de aici lansându-se și în cursa prezidențială. Pe locul al treilea, în topul lui Petru Romoșan, se situează PSD-ul, urmat de USR pe un posibil loc 4 și de PNL pe locul 5.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background