Românii continuă să fie discriminați în Ucraina și iluminatul lui Nicușor

Postat de pe 22 decembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În ediția de astăzi a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, jurnalista Iosefina Pascal a adus în prim plan problema deosebit de gravă a discriminării comunităților de români din Ucraina.

Jurnalista Iosefina Pascal a investigat în detaliu acest abuz făcut de autoritățile ucrainene la adresa românilor stabiliți în Ucraina și a mai adus la suprafață acest subiect deosebit de grav și cu alte ocazii (motiv pentru care a fost și amendată de către CNA, deși a spus adevărul). Ei bine iată că această problemă iese din nou la iveală, și chiar în prejma sărbătorilor când, chipurile, oamenii ar trebui să fie mai toleranți și mai buni cu semenii lor.

Un jurnalist din Cernăuți a relatat că „noua lege a minorității naționale, adoptată luna aceasta de către Rada Supremă a Ucrainei, nu aduce nicio schimbare pentru minoritatea românească în privința accesului la educație în limba maternă”. Așadar, în Ucraina, ca român, ești forțat să studiezi în limba lor, limba română fiind interzisă. Oficialii invocă un argument lipsit de substanță, și anume faptul că așa și-au propus ei să se apropie mai mult de UE și de Occident. Iosefina a atras atenția asupra faptului că justificarea lor este absolut falsă, pentru că UE enumeră printre principiile sale de bază respectarea drepturilor minorităților.

După discursul lui Volodymyr Zelenski în fața oficialilor prezenți la Casa Albă, Mitch McConnell, senator al SUA, a avut o reacție tăioasă la cerințele președintelui ucrainean, declarând că „Nu vom susține niciodată un cec în alb. Consider că a fost un discurs bun, susțin Ucraina, dar nu voi susține niciodată un cec în alb. Vreau să mă asigur că există responsabilitate pentru fiecare ban cheltuit”. Așadar, până și oficialii americani au dubii și se gândesc că există posibilitatea ca unii să profite de pe urma acestei nenorociri care este războiul. Până și americanii care au pompat bani și armament în Ucraina își pun întrebări și vor să se asigure că aceste arme nu ajung pe mâna unor teroriști sau cine știe unde; e normal să aibă și ei o evidență.

„În timp ce cauza Ucrainei este susținută peste tot și în timp ce refugiații ucraineni sunt primiți cât se poate de bine, minorității românești din Ucraina, și nu numai, nu îi sunt respectate nici măcar drepturile de bază”, a subliniat Iosefina Pascal. Cu alte cuvinte, ‘Zdrelenski’ știe numai să ceară și se așteaptă să-i pice totul de-a gata, dar nu e în stare să aibă un minim de bun simț față de minoritățile de la el din țară. Dar oamenii au început să-și pună întrebări și acesta este un semn clar că va mai scădea puțin susținerea necondiționată și oarbă față de neajutoratul Zelenski.

Licuricii (din capul) lui Nicușor Dan

În București, Nicușor Dan a hotărât să închidă luminițele decorative de Crăciun (și alea puține)  în semn de solidaritate pentru ucraineni. La fel și Fritz din Timișoara le-a cerut cetățenilor să strângă fonduri pentru a fi achiziționate generatoare pentru Ucraina. România e pusă la pământ de frig, sărăcie, gunoaiele care vin din afară, poluare și alte câte și mai câte, dar e bine că politicienii noștri dragi reușesc să găsească, în mărinimia lor, resursele necesare pentru a(-i) ajuta (pe alții).

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background