Reformele din Justiție aduc haos în sistem! Ironic, guvernanții pot deveni victime

Postat de pe 17 octombrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, avocatul Veronel Rădulescu a realizat o analiză aprofundată asupra consecințelor votului recent din Parlament asupra Legilor Justiției.

Avocatul Veronel Rădulescu atrage atenția asupra faptului că, dacă se va vota în Senatul României pachetul de legi din domeniul juridic propus în ultima perioadă, justiția din țară va deveni absolut impredictibilă, întreaga situație ducând în mod inevitabil la creare unui haos generalizat și la pierderea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.

Drept consecință, oamenii deja încep să manifeste primele semne de nemulțumire și au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva măsurilor absurde impuse de guvernanți. Sunt câteva prevederi care ies în evidență (într-un mod negativ). De departe cea mai gravă este cea care face referire la posibilitatea judecătorilor de a nu se subordona deciziilor dictate de Curtea Constituțională, fără a primi niciun fel de sancțiune. „Practic, se încalcă în mod direct o prevedere a Constituției. Dacă nu se mai respectă nici măcar legea fundamentală a statului, atunci ce așteptări să avem să nu existe corupție…”, subliniază Veronel Rădulescu.

O altă propunere anormală este reintroducerea sancțiunilor pentru încălcarea deciziilor Curții Constituționale, dar la pachet cu sancțiuni în cazul încălcării deciziilor CJUE și ale ICCJ. „Asta ar fi pus judecătorii într-o situație fără ieșire, pentru că de multe ori deciziile Curții Constituționale spun într-un fel, deciziile ICCJ spun în alt fel, iar hotărârile din partea CJUE spun că deciziile Curții Constituționale pot fi încălcate”, explică Veronel Rădulescu.

Consecințele adoptării unui sistem juridic deficitar

Cozmin Gușă evidențiază faptul că „se creează un sistem represiv, în care unii pot greși, dar sunt protejați, în timp ce alții greșesc fără să aibă acoperire”. Veronel Rădulescu este de părere că principalele ‘victime‘ ale unui astfel de sistem juridic defectuos sunt în primul rând judecătorii și procurorii.

Se zvonește că un astfel de pachet de legi se dorește a fi introdus pentru ca România să poată adera la Schengen. „De ce să fim primiți în Schengen cu condiția ca noi să nu ne mai respectăm constituția?” este întrebarea retorică pe care Veronel Rădulescu o adresează, accentuând încă o dată cât de importantă este constituția pentru un stat. Atât de slabi să fie cei din sistemul juridic încât să nu iasă să apere întocmai legea și aplicarea corectă a acesteia?

Guvernanții trădează poporul… încă o dată

„Cei plătiți de către români pentru a le garanta independența, suveranitatea și supremația constituției se pare că de data aceasta îi trădează pe toți și chiar și pe ei înșiși. Cel mai probabil le-a fost dictat să accepte aceste legi”, declară Veronel Rădulescu. Guvernanții care astăzi militează pentru schimbarea sistemului juridic vor fi, ironic, victimele lui mai târziu. Năstase, Dragnea și Băsescu au trecut deja printr-o situație similară

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background