Radu Golban: „Va apărea o nouă disciplină, dreptul neurologic”

Postat de pe 12 iulie 2021

În cadrul emisiunii de duminică „Lumi în coliziune”, moderatorul Radu Golban și invitații săi Dr Dumitru Jardan, Adrian Severin, Teodor Meleșcanu, Dan Chitic și Augustin Zegrean au avut ca subiect de discuție bioconvergențe digitale.

„Deși nu sunt as în această temă, preocuparea, după părerea mea, este veche. Am citit o carte deja consacrată de mult timp care vorbea despre doctrina șocului, scrisă de către Naomi Klein. Aceasta vorbea despre documente din Statele Unite ale Americii prin care arăta că anumite instituții americane încearcă, pe deoparte, să pună la punct tehnologii prin care poate anticipa gândirea oamenilor, iar pe de altă parte, tehnologii care să influențeze gândirea lor.”

„Cartea făcea apel la niște documente care au deja o vechime de multe decenii. Între timp, tehnologia a avansat”, a afirmat politicianul Adrian Severin.

Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale susține că: „există deja guverne care au adoptat legi în sensul acesta. Din punctul meu de vedere, momentan, cel puțin, este că noi suntem la ceva distanță de aceste tehnologii. Da, este importantă o discuție din timp, pentru a le reglementa, pentru că, atunci când ele o să fie pe piață ar fi prea târziu să ne pregătim pentru ceva ce s-a întâmplat deja. E important să avem o discuție deschisă despre aceste tehnologii.”

„Momentan, tehnologia încă nu a ajuns la modul că, prin intermediul acesteia, oamenii pot fi controlați. În ultimii 20 de ani s-au făcut foarte multe, foarte mari progrese, dar mai mult pe partea medicală. Se încearcă tratamentul diferitelor boli psihice”, a afirmat  Dumitru Jardan.

„Domnul profesor Rafael Yuste, coordonatorul de la Columbia University, de la departamentul de neuroștiințe este persoana care a condus administrația Obama vestitul <Brain Activity Map Project>, proiectul de cartografiere a creierului. Domnul Yuste spune că aceste tehnologii sunt astăzi disponibile.”

„În America Latină și Australia se discută despre aspectele de medicină legală neuropsihologică și de instrumente de scanare a gândirii pentru o formă a anchetei penale cu ajutorul instrumentelor neurotehnologice”, a zis Radu Golban.

Din punctul său de vedere, fostul ministru de externe, Teodor Meleșcanu, consideră că drepturile neuronale și legile pe care le reglementează au, la fel ca și în alte domenii: „ritmi diferiți de dezvoltare”.

„Din punct de vedere al acestui sistem care există la ora actuală și care ar trebui să fie respectat, după părerea mea, este depășit repede de evoluțiile tehnologice. Cred că există o necesitate vitală de a proteja integritatea și demnitatea mentală în condițiile unor avansări rapide de nanotehnologie și inteligență artificială”, a declarat  Teodor Meleșcanu.

Emisiunea „Lumi în coliziune”, cu Radu Golban, este difuzată pe frecvența 96,9 MHz, în fiecare duminică și poate fi găsită integral pe YouTube sau Facebook la Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background