Premierul din Slovenia este acuzat că împiedică finanțarea ONG-urilor

Postat de pe 8 iulie 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

Organizațiile Societății Civile din Slovenia, îl acuză pe premierul Janez Janša și pe miniștrii săi. Aceștia sunt învinuiți de introducerea unor condiții discriminatorii care ar putea să împiedice ONG-urile să primească finanțare.

În ultimul an, Janez Janša și miniștrii săi au manifestat o atitudine ostilă față de organizațiile nonguvernamentale. În prim-plan au fost cele care apară drepturile refugiaților, migranților și persoanelor LGBT sau cele implicate în protecția mediului. Argumentele invocate de tabăra ostilă se referiră la criteriile introduse de guvernul sloven pentru dezvoltare și politica europeană de coeziune. Acestea exclud ONG-urile de la depunerea cererii pentru subvenții din spațiul economic european.

Subvențiile vin din partea unor țări donatoare precum Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Pe baza acordului cu Comisia Europeană, aceste state au alocat Sloveniei 34 de milioane de euro. Scopul a fost de a atenua schimbările climatice și pentru a consolida educația. În întreaga Uniune Europeană, numeroase ONG-uri sunt beneficiare ale acestor subvenții.

Reprezentanții guvernului sloven afirmă că noile criterii sunt stabilite pentru a garanta că sunt selectate doar cele mai bune proiecte. O parte a opiniei publice din Slovenia recunoaște importanța organizaților nonguvernamentale în spațiul public. De partea cealaltă, factorul politic acuză aceste companii că folosesc prea mulți bani publici.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background