Popa: Puseurile anarhice de tipul celui brazilian sunt regizate de către serviciile secrete. Modelul brazilian extins și către alte state, cum este și Israelul

Postat de pe 10 ianuarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, activistul Aurelian Popa, specialist în monitorizarea focarelor de protest din lume, a analizat protestele din Brazilia și arestările în masă, model de diversiune/manipulare ce s-ar putea repeta și-n alte țări vizate de proteste, Israel fiind una dintre acestea.

Se pare că în Brazilia s-a repetat un episod similar celui petrecut la Capitoliu în SUA în ianuarie anul trecut. Există atât asemănări, cât și deosebiri cu episodul amintit. Pe de-o parte, incidentul din Brazilia s-a petrecut imediat după investirea lui Lula da Silva, care l-a înfrânt pe Bolsonaro în cursa electorală, și a fost luat cu asalt Congresul de un număr foarte mare de protestatari. Deja apar aici deosebirile, pentru că în cazul protestului brazilian a fost vorba de câteva zeci de mii de demonstranți în stradă față de cele câteva sute sau mii de oameni care au protestat la Capitoliu. În plus față de ce s-a petrecut în Statele Unite, au existat descinderi la Curtea Supremă, la Sediul Prezidențial și au fost mai multe instituții vizate.

„În Brazilia e hibridă treaba. Adică, pe de-o parte factorul extern operează prin serviciile secrete din partea americanilor, iar cealaltă parte a factorului extern, partea economică, militară, în general de interese, merge către BRICS. E un câmp de luptă care prefigura această lume multipolară în care deja trăim de un an”, a explicat Aurelian Popa. „Acest câmp de luptă va întoarce Brazilia pe dos tocmai pentru ca interesele economice să fie satisfăcute prin mai multă ceață și gălăgie”, după cum a punctat Cozmin Gușă. Aceasta ar fi cea mai bună metodă de a obține tot ce-ți propui din postura de factor extern, pentru că se iscă neînțelegeri în plan intern și atunci se creează spațiu de manevră.

Contrar felului în care este expusă problema în media mainstream, Aurelian dezvăluie că protestul acesta nu s-a manifestat brusc. Au existat pregătiri anterioare, alte proteste pentru drepturi și libertăți, proteste de sprijin pentru Bolsonaro și au existat alte astfel de etape premergătoare care au alimentat nemulțumirea populației, evenimentul care a încununat totul și care a declanșat izbucnirea furibundă a cetățenilor fiind investirea lui Lula da Silva.

Modelul brazilian se poate răspândi și în alte țări marcate de proteste similare?

În Israel, după o perioadă de câteva luni de tensiune, Netanyahu a impus un guvern de tip autoritar care nu vrea să se supună nimănui, tendința principală fiind de a se opune trendului creat în ultimul an (se opune inclusiv lui Zelenski). Cu doar câteva zile înainte de insurecția din Brazilia, Tel Avivul și Ierusalimul erau împânzite de protestatari. Aceleași grupări care promovau restricțiile și vaccinul în urmă cu 1-2 ani, acum luptă împotriva lui Netanyahu, acuzându-l că este prea autoritar. „Israelul are o mare influență în Europa, iar discuțiile pe care le pune la cale inclusiv cu turcii în această perioadă sunt treburi care nu avantajează administrația Biden. Deci putem trage concluzia că s-a apăsat pe buton la Washington și vacciniștii au ieșit la demonstrații împotriva lui Bibi Netanyahu”, a subliniat Cozmin Gușă.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background