PF Daniel să decidă înhumarea lui Eminescu în Catedrala Neamului și activarea Mitropoliei Tomisului!
Postat de Gold FM Radio pe 3 iulie 2023
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, profesorul Constantin Barbu a vorbit despre marele poet al neamului românesc, Mihai Eminescu, dar și despre ortodoxie, arătând care sunt concluziile cercetărilor legate de moartea poetului și expunându-și argumentele pro înființării Mitropoliei Tomisului, demers inițiat de către IPS Teodosie.
În ultimii ani românii au asistat, unii cu tristețe în suflet, alții de-a dreptul înfuriați, la un fenomen care a dus la punerea memoriei lui Mihai Eminescu în umbră, ba chiar la cenzurarea și huiduirea celor care au mai încercat să vorbească cu solemnitate și respect despre cel mai mare poet român.
„Eminescu este un scriitor historial, adică un geniu care depășește orice epocă. El nu poate fi nici murdărit, nici atins, dimpotrivă, cei care încearcă din când în când, în diverse epoci, asemenea mizerii pierd partida. Ultima dată când a fost un atac executat de niște analfabeți în ‘Dilema’ lui Pleșu, aranjamentul era al lui Cărtărescu. Ca să te desparți de Eminescu înseamnă că nu mai poți să scrii în limba română, pentru că limba e a lui”, a punctat Constantin Barbu.
Crima împotriva lui Eminescu este cea mai cumplită crimă din istoria României, potrivit viziunii profesorului Constantin Barbu. În 1883 se pregătea tratatul secret cu Imperiul Austro-Ungar, ceea ce însemna că România se pregătea să abandoneze Transilvania și să o lase în mâinile Imperiului Austro-Ungar, preferând să ia Moldova. Mihai Eminescu știa despre acest tratat ascuns, fiind un membru de vază al Partidului Conservator. Poetul a scris câteva articole pe tema problemei Transilvaniei ce urma să fie cedată austro-ungarilor, iar sistemul, de teamă că se va afla despre planul lor mârșav, a decis îmbolnăvirea lui Mihai Eminescu și aruncarea în derizoriu a scrierilor sale prin aplicarea etichetei de nebun.
Constantin Barbu a militat activ pentru deshumarea lui Mihai Eminescu și punerea osemintelor lui sfinte în Catedrala Mântuirii Neamului, o dată pentru că a fost un scriitor de mare valoare, de calibrul lui Shakespeare și Dante care sunt respectați de neamurile lor, dar și pentru că ideea înființării Catedralei îi aparține chiar lui. Se vede cu ochiul liber, însă, că Biserica Ortodoxă Română este atacată de Factorul Extern și că nu mai acționează demult în spirit național.
Constantin Barbu a insistat asupra ideii că Patriarhul Daniel are două misiuni extrem de importante: reînhumarea lui Mihai Eminescu în Catedrala Mântuirii Neamului, decizie fermă în față căreia n-ar mai crâcni nici Factorul Extern, nici altcineva având în vedere anvergura marelui poet, și hotărârea reactivării Mitropoliei Tomisului, aceasta fiind sprijinită de argumentul potrivit căruia România a avut mitropolii la Tomis încă din anul 325, an ce marchează Sinodul de la Niceea, întemeierea simbolică a Europei, în 2025 împlinindu-se 1700 de ani de la acest moment istoric de mare însemnătate. Majoritatea membrilor Sfântului Sinod ar vota pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului spre onoarea Bisericii Ortodoxe Române, însă Patriarhul Daniel pare să fie cel care blochează procesul.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro