Parlamentul European și protestulde la Campionatul Mondial. Ipocrizie la nivel înalt

Postat de pe 29 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În prima parte a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de marți, moderatoarea Iosefina Pascal a adus în discuție prioritățile UE în contextul actual, dar și fenomenul ipocriziei politice la nivel înalt.

Prioritățile Parlamentul European

„În Parlamentul European, surprinzător, ultima rezoluție adoptată în contextul actual condamnă Qatarul, care găzduiește Campionatul Mondial de Fotbal din acest an, pentru că nu respectă drepturile persoanelor LGBT, nu respectă drepturile muncitorilor migranți și cere legalizarea relațiilor persoanelor de același sex”, anunță Iosefina Pascal. În semn de protest, un individ a intrat pe teren cu un steag LGBT și avea scris pe tricou `respectați drepturile femeilor din Iran!` și îndemnul `salvați Ucraina!`.  Toate acestea fac parte tot din narativul politic. Vorbim despre Qatar, adică o țară musulmană în care, în mod tradițional, drepturile de acest fel nu sunt recunoscute sau tolerate.

sursă: Facebook Stichting Winter Pride Almere
sursă: Facebook Stichting Winter Pride Almere

„Dar ce misiune avem noi, la nivelul UE, să schimbăm asta? Ce jurisdicție și ce impact direct avem noi? Absolut niciunul! În schimb, la noi în Europa avem probleme cu libertatea presei, cu drepturile minorităților de a lucra legal, cu traficul de persoane pentru muncă forțată; avem foarte multe probleme pe lângă cele economice, dar UE a ajuns să se preocupe de problemele din Qatar!”, observă mirată Iosefina.

E tot o formă de mare ipocrizie. Mai marii lumii, în frunte cu cei ai Europei, au desemnat Qatar pentru a organiza acest campionat mondial și acum apar critici la adresa acestei țări deși se știa bine că e o altă cultură și că au alte tradiții. „Acest lucru este un argument în plus să înțelegem de ce migrația forțată și forțarea contopirii dintre culturi diferite nu poate funcționa sau poate doar cu multe eforturi și multă toleranță”, observă Iosefina, arătând și exemplul similar al precedentului din Afganistan.

Ipocrizia interesului

„Ipocrizia lui Frank-Walter Steinmeier. Președintele Germaniei a zis că susține protestele din China, deși este același cetățean care împreună cu guvernul german a condamnat și încă mai condamnă protestele de la ei din țară împotriva restricțiilor care au fost chiar mai dure decât în România”, spune jurnalista. Steinmaier spunea despre protestatarii germani că atentează la sănătatea publică, că sunt anti-vacciniști și conspiraționiști. În acest caz, de ce nu sunt conspiraționiști și protestatarii din China? Acest comportament dual are o logică foarte simplă, așa cum a evidențiat Iosefina Pascal în emisiunea precedentă: „Occidentul are un interes clar de a destabiliza China, de a încerca să o oprească din expansiunea economică și tehnologică accelerată”.

Există cel puțin un interes mediatic pentru a prezenta aceste lucruri din China. Atâta timp cât o acțiune servește anumite interese conjuncturale, ea va fi promovată, dacă nu, vor fi stigmatizați toți participanții sau susținătorii acelei cauze.

Fostul ambasador al SUA în România, Adrian Zuckerman, a vorbit într-un interviu despre situația din Ucraina, despre justiția din SUA, dar s-a exprimat și asupra justiției din România. În cazul justiției americane, Zuckerman a spus despre FBI că este corupt și politizat și că nu și-a făcut treaba în cazurile Hunter Biden și Hillary Clinton. Deși a criticat FBI, fostul ambasador este aceeași persoană care afirmă că anticorupția din România funcționează foarte bine, deși marii penali și marii corupți au scăpat de dosarele penale sau sunt fugiți din țară cu tot cu banii furați, deși la noi sunt politizate justiția și serviciile. 

„Este aceeași dublă măsură și aceeași ipocrizie de conjunctură ca și în cazul Președintelui Germaniei. Există și la ei ca și la noi aceleași metehne, deși, poate la noi e bine să fie așa”, încheie Iosefina.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background