Primarii primesc informații de la SRI

Postat de pe 29 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În a doua parte a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de marți, jurnalista Iosefina Pascal analizează „noua găselniță ca primarii să aibă acces și să poată solicita informații și informări de la SRI și alte servicii de profil”.

Președintele Iohannis a promulgat legea pentru modificarea și completarea art. 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională, oferind primarilor de sector și celor ai municipiilor reședință de județ acces la informații din domeniul securității naționale.

„Pe de o parte, e bine. Vom afla informații care nu întotdeauna ajung în presă sau care nu sunt comunicate de la nivelul instituțiilor abilitate. Dar, pe de altă parte, să nu uităm că trăim în România, în țara în care avem foarte mulți baroni locali; aceștia reprezintă diferite forțe politice și sunt implicați în afacerile ilicite cu statul, favoritisme și chiar crimă organizată. Faptul că pe mâinile unor astfel de cetățeni vor ajunge informații cu caracter de secret de stat e un lucru complicat, ba chiar periculos”, afirmă Iosefina Pascal.

Se pune întrebarea dacă vor fi triați și verificați toți aceia care vor primi astfel de informații, dacă va fi obligatoriu pentru aceștia să dețină certificat ORNISS (certificatul de securitate sau autorizația de acces la informații clasificate) și ce vor face cu acele informații? Vor exista criterii de verificare sau accesul la aceste informații va fi `la liber`?

”Informația este cea mai puternică monedă de schimb, cea mai importantă monedă a celor care vor să facă astfel de acțiuni ilicite”, mai spune Iosefina și exemplifică menționând cazul recent și foarte relevant al lui Nicolae Bădălău care, din poziția de șef la Curtea de Conturi și deținând foarte multe informații, obliga anumiți primari să atribuie contracte bănoase doar anumitor firme.

„E înfricoșător, e complicat, tentația de a folosi aceste informații în mod ilicit e mare datorită precarității financiare, a lăcomiei. Justiția nu funcționează așa cum ar trebui și  există riscul real să fie abuzată această prevedere legală de către tot felul de baroneți din tot spectrul politic”, avertizează Iosefina în încheiere.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background