Odată cu moartea lui Kissinger marcăm și sfârșitul jocului geopolitic de anvergură al SUA!

Postat de pe 30 noiembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Ion Spânu a prezentat cine a fost cu adevărat Henry Kissinger, fostul secretar de stat al SUA, ce-a decedat ieri la vârsta de 100 de ani, omul ce-a marcat evoluția și ascensiunea Americii ca primă putere în lume, luminile și umbrele strategiilor/evenimentelor pe care le-a conceput și generat în ultimii 70 de ani.

Henry Kissinger, controversatul diplomat american, s-a stins din viață la 100 de ani, după ce timp de 7 decenii s-a aflat la vârful politicii americane, influențând politica externă și internă a SUA. În anul 1973, diplomatului american Henry Kissinger i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace pentru contribuția sa la încetarea conflictului din Vietnam. Deși a fost secretar de stat în timpul mandatului lui Richard Nixon, nu a avut nicio implicare în afacerea Watergate, ceea ce l-a distins de politicienii americani de lângă el. Tot Kissinger a implementat integrarea criminalilor de război germani în structura NATO și în cea a CIA-ului.

În ultimii ani, Henry Kissinger a fost un membru activ al Forumului Economic Mondial de la Davos. Printre altele, diplomatul a trasat o direcție diferită pentru războiul din Ucraina, propunând ca încheierea păcii să se hotărască în baza cedării de teritorii. Kissinger a avut și instinctul să recunoască în Ceaușescu un mare lider, cu potențial de a media jocul între China și SUA. Imaginea aceasta contrastează mult cu situația actuală, în care SUA promovează marionete de tipul lui Zelenski sau al Ursulei von der Leyen. „Odată cu Kissinger, moare și acest potențial al Americii de a purta jocul geopolitic la altitudine”, a fost concluzia emisiunii.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background