O nouă ordine constituțională ? Vine, vine republica parlamentară?

Postat de pe 21 octombrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Dincolo de propagandă” de la Radio Gold FM, doi analiști prestigioși și membri ai Clubului de Gândire GOLD, Petru Romoșan și Ciprian Purice, alături de tânărul jurnalist Andrei Gușă, au analizat problema rotativei guvernamentale pe fondul noului context național. Care vor fi candidații la prezidențiale în condițiile intrărilor în scenă ale lui Marga, Hellvig și Kovesi?

Petru Romoșan consideră că declarațiile lui Andrei Marga, care le-a fost profesor atât lui Rareș Bogdan, cât și lui Eduard Hellvig, indică o legătură între ieșirea publică din ultima vreme a lui Andrei Marga și ieșirea publică a lui Hellvig. Amândoi au legături profund consolidate cu PNL. Așa cum a spus și în alte dăți, Petru Romoșan întărește ideea că lui Eduard Hellvig nu ar trebui să-i fie permis să candideze la președinție, el fiind actualul director al SRI, lucru care-i oferă un avantaj necinstit.

Cu toate acestea, Hellvig ar putea să devină prim-ministru în condițiile în care este numit de președinte sau „dacă este ales de Parlament printr-o schimbare a regimului politic din România din republică semi-prezidențială în republică parlamentară, subliniază Petru Romoșan. Se pare că se pregătește o astfel de schimbare majoră de regim în România, după cum anunță Petru Romoșan, bazându-se pe informații concrete și surse sigure.

Interesul pentru o astfel de schimbare pare să fie al Factorului Intern. Explicația pe care o oferă cei doi analiști este următoarea: „cu cât este mai descentralizată o țară prin împărțire pe regiuni și dacă puterea este trimisă în Parlament, unde sunt dezbateri, cu atâta Factorul Extern își pierde din putere”. Ciprian Purice întărește ideea iterată anterior, spunând că este mult mai ușor să șantajezi o singură persoană, adică președintele unui stat, decât să șantajezi și să corupi un grup de indivizi, așa cum sunt ei organizați în Parlament.

În consecință, Petru Romoșan afirmă că mandatul lui Klaus Iohannis s-ar putea să nu ajungă la final, tocmai din cauza unor astfel de schimbări de regim. În plus, Ciucă pare să fie ‘la capătul puterilor‘ și este foarte posibil ca și el să fie înlocuit, lucru care ar scoate PSD-ul din rotativa guvernamentală. Ambii analiști s-au pus de acord asupra faptului că Andrei Marga ar putea deveni o figură foarte proeminentă în lumea politică în următorii ani

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background