Noi dovezi ale lucrărilor efectuate pe Bîstroe și Chilia – minciunile oficialilor

Postat de pe 20 februarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

Controversele privind lucrările pe Canalul Bâstroe continuă în lipsa fermității statului român și a tăcerii sumedeniei de ONG-urilor din domeniul mediului, după cum a prezentat Iosefina Pascal în prima parte a emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM.

Intenția Ucrainei de a amenaja și adânci canalul Bâstroe nu este nouă. Au mai existat intenții de a face lucrări în anul 2008, dar și în 2014. Motivul insistenței ucrainenilor față de acest canal se leagă de interesele economice, comerciale, dar și de interesul strategic militar.

„Bogdan Aurescu, Ministrul de Externe al României, și-a găsit în sfârșit curajul să semnaleze public această problemă, dar după ce a afirmat că nu e adevărat, că nu se lucrează acolo. Ne gândim că poate n-a fost informat corect ministrul, însă nu este așa, chiar ucrainenii au anunțat că vor face aceste lucrări de adâncire a canalului”, a relatat Iosefina Pascal.

Sorin Grindeanu l-a contrazis pe Aurescu și a afirmat că are informații certe că se lucrează pe canalul Bâstroe, probabil în contextul politicii de contre și dat la gioale dintre partidele din coaliția de guvernare. Ca diplomat, probabil Aurescu a vrut, slugarnic fiind, să plutească pe curentul oficial și obligatoriu al susținerii cu orice preț a Ucrainei. Abia azi a ieșit și Ciucă, timid și moale, și a declarat că autoritățile române trebuie să verifice aceste lucrări, parcă cerșind umil permisiunea Ucrainei.

Dar consecințele acestor acțiuni ale ucrainenilor pot afecta siguranța națională și mediul înconjurător. Ecosistemul Delta Dunării este protejat prin lege și nu este doar al României, este o zonă naturală mirifică rară a Europei și a Planetei. Există o droaie de ONG-uri axate pe apărarea mediului, dar se pare că au muțit, nu se vede că ar protesta la ce se întâmplă acum. O opoziție vizibilă și fermă a fost a jurnalistului și activistului Liviu Mihaiu, fost guvernator al Deltei Dunării. Și Gioană, secretar adjunct NATO, a luat, totuși, atitudine și a afirmat sec că „sunt excluse aceste acțiuni”, în sensul că nu trebuie permise.

„Ambasada Ucrainei în România a afirmat cu tupeu că facem propagandă rusă vorbind despre acest subiect. Dar pe Iohannis l-ați văzut să iasă să apere interesele noastre pe această problemă? Nu prea văd forță de negociere din partea statului român. Nicio entitate politică,   nici Comisia Europeană, nici România și cu atât mai puțin un alt stat nu au autoritatea să afecteze ecosistemul Delta Dunării”, a concluzionat jurnalista.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background